Зоологическата градина в София стана член на асоциацията на зоопарковете и аквариумите в Европа

Красимир Крумов 27 април 2023 в 17:02 1531 2

Снимка OFFNews

Заседанието на Комитета на директорите на ЕАЗА се проведе в норвежкия Берген.

Зоологическата градина в София беше приета за пълноправен член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), съобщи пред OFFNews от Берген, Норвегия, директорът на столичния зоопарк ландшафтен архитект Добромир Бориславов. Берген е домакин на годишната среща на Комитета на директорите на Европейската асоциация на ЕАЗА, в която участваха 340 зоопарка и 40 корпоративни организации.

„Още не мога да повярвам напълно, това е голямо признание на международно ниво, защото зоопаркът от дълги години се опитва да покрие тези международните стандарти на ЕАЗА, изискванията са много високи и се нуждаят, както от много инвестиции, с финансиране от общината, така и от промяна в начина на отношението към животните. С усилията на екипа на зоопарка през последните няколко години успяхме да направим подобрения и в инфраструктарата и начина на отглеждане на животните и след мониторинга през декември беше взето решението за нашето приемане“, коментира ланд. арх. Бориславов.

Зоологическата градина в София е първата в региона, която става член на ЕАЗА, най-близките зоопаркове – членове на асоциацията в съседни страни са в Атина и Загреб.

„Не всичко опира до многомилионни инвестиции, защото не можем да си позволим такива – трябва да се намери баланса между инвестирането и добрата грижа“, обяснява философията на ЕАЗА директорът на столичния зоопарк. В това разбиране животните в зоологическата градина трябва да живеят добре и всеки ден да има грижа, която да е не само хранене и чистене, но и създаване на ангажименти, заетост, средово обогатяване, да не скучаят, по този начин се помага подобряване на за живота им. Целта е не просто обитателите на зоопарка да живеят дълго, а да живеят добре.

За покриване на критериите на асоциацията от Зоологическата градина започнали да изпращат екипи на обучение, да изискват спазването на стандартите и да го документират. „Покрихме изискванията и след няколко години на проверки, на отчети и документиране на тази работа, получихме и признанието“, допълва ланд. арх. Бориславов.

През последните десетилетия се променя ролята и предназначението на зоопарковете. Те вече не са центрове, в които се предлага забавление на посетителите, а място, където да се запазят и размножават застрашени и изчезващи видове, да им се осигурят в мрежата от зоологически градини възможности за възпроизвеждане на чисти поколения и, когато е възможно, за връщане в естествената им среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша