Жените взеха властта в Испания: милиони дами на стачка, която блокира страната

OFFNews 08 март 2018 в 22:36 4915 2

Снимка twitter.com/sanchezcastejon

Стачка на метрото и влаковете, магазините, медиите: Испания днес се мобилизира в подкрепа на правата на жените с безпрецедентна за страната стачка, предаде Франс прес.

Призивът на синдикати и феминистки организации по случай Международния ден на жената има за цел да отстоява равното заплащане и да се осъди тормозът и насилието над жените.

Двата основни испански синдиката призоваха да се спре работа за два часа. Според тях призивът им е бил последван от 5,3 милиона души в цяла Испания.

Други десет синдиката организираха целодневна стачка по примера на подобна инициатива в Исландия от 1975 г.

Най-слушаното испанско радио "Кадена сер" остана без женските си гласове.

В телевизионните сутрешни блокове отсъстваха жените водещи, а журналистките на най-големия испански ежедневник "Паис" излязоха от нюзрума.

Разписанието на близо 300 влака беше отменено, а през деня в редица испански градове се събраха демонстранти.

В Испания жените получават средно 14,2 процента по-ниско заплащане от мъжете, малко по-добре от средната европейска стойност от 16,2 процента - по данни на Евростат.

Премиерът Мариано Рахой заяви, че "днешният ден ще послужи за започване на дебати и всички трябва да осъзнаем какво е положението". Председателката на парламента Ана Пастор също защити стачката.

Вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария увери, че "остават още много неща за промяна, защото дори вицепремиерките в правителството трябва да търпят недопустими мачистки поведения".

Протестът беше подкрепен и от известните испански актриси Пенелопе Крус и Роси де Палма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

09.03 2018 в 00:06

Как е отчетено това 14,2% по-ниско заплащане? Спрямо мъжките заплати за едни и същи професии или средноаритметично за цялата страна, без оглед на професията?
Ако е първото - имат право. Но във втория случай са безпочвени крясъци.
 
X

Да помогнем на украинските деца!