Зеленски уволни Резников

OFFNews 03 септември 2023 в 22:21 7011 8

Снимка Лентач

Олексий Резников

Президентът на Украйна Воладимир Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий Резников. Зеленски потвърди новината, слухове за която се носеха от известно време, във вечерното си обръщение към украинците в неделя.

"През тази седмица на парламента ще бъде предложено да приеме и кадрово решение. Искам да го очертая сега. Реших да направя смяна на министъра на отбраната на Украйна. Алексей Резников премина тези повече от 550 дни пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нов подход и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло", заяви украинският лидер.

Новият военен министър ще бъде Рустем Умеров.

"Върховната Рада на Украйна добре познава този човек и г-н Умеров не се нуждае от допълнително представяне. Очаквам от парламента подкрепа за тази кандидатура", заяви още Володимир Зеленски.

В края на август депутатът Ярослав Железняк анонсира плановете за смяна на ръководството на Министерството на отбраната. Тогава той предположи, че Олексий Резников вероятно ще бъде назначен за посланик във Великобритания, а вместо него министерството ще оглави ръководителят на Фонда за държавното имущество Рустем Умеров. Умеров беше назначен във фонда през септември 2022 година, когато беше депутат.

"По дати: това е следващата седмица, т.е. първата седмица на септември. По моя информация Резников ще напусне поста на министър на отбраната и впоследствие ще замине посланик във Великобритания. Ако няма шумни скандали дотогава. Слуховете за това, че нещо не е както трябва с агремана, не са потвърдени", заяви Ярослав Железняк.

Самият Олексий Резников още при появата на слуховете за своето уволнение заяви, че е готов да си отиде сам.

Кой е Рустем Умеров?

Олексий Резников се смята за приближен на ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак, припомня "Политика страны". Самият Ермак би искал новият министър да е също от неговия кръг, като в същото време враговете на Ермак, според публикации в украинската преса, се бореха това да не се случи. Ако кандидатурата на Умеров бъде гласувана без проблеми, което вероятно ще стане, тогава може да се твърди, че ръководителят на администрацията е победил в апаратната война. Ермак беше включил Умеров през февруари 2022 година в делегацията за преговори с Русия. Умеров има доста обширни международни контакти, в това число и в САЩ още от времето, когато беше помощник на шефа на кримско-татарски Меджлис Мустафа Джемильов. Има много тесни връзки и с властите в Турция. В политическите кръгове в Киев казват, че в случай на необходимост Умеров може да се свърже по-бързо с Ердоган, отколкото представителите на украинския кабинет. Кримските татари за турците са като "мост на дружбата", така обяснява връзките си с Анкара Умеров.

Скандали с доставките за армията

Въпреки имиджа на надежден партньор за западните съюзници, името на Олексий Резников беше замесено в няколко скандала с корупционен привкус и военният министър на Киев не успя да се изчисти категорично от тях. Единият беше с доставките на храни за армията, като се оказа, че Министерството на отбраната купува, например яйца за войската на цени по-високи от тези в кварталните магазини в Киев.

Новият скандал беше свързан с униформите на войниците, като "Труха Украйна" дори написа, че министърът е бил част от схемата с турски куртки и панталони, които, според заключенията на вещите лица, не може да се използват по предназначение. Със случая се занимава антикорупционния комитет на Върховната Рада на Украйна, където заместник-министърът на отбраната Денис Шарапов лично занесе зимна куртка, за да докаже правилността на покупките. Министерството на отбраната купило куртките и панталоните от турска компания, но по пътя до Украйна те поскъпнали тройно. Първата партида, получена в Украйна през 2022 година, по турски фактури струвала 142 100 долара, докато по украинските документи цената набъбнала до 421 000 долара. Шарапов се опитал поне да обясни, че все пак униформите са били зимни, тъй като имаше предположение, че министерството е доставило летни дрехи. Що се отнася до цената, чиновниците в Киев обвиниха продавачите в Турция, че са фалшифицирали фактурите, за да си спестят данъци.

На 23 август т. г. по време на заседание на Антикорупционния комитет на украинския парламент депутатът Железняк разказа за фирмата, от която МО са купували униформите за ВСУ. Фирмата била създанена малко преди сключването на договора, а неин собственик е гражданинът на Украйна Роман Плетньов.

В турските документи цената на първата партида е 142 100 щатски долара за 4900 куртки.

В разходните документи на МО 4900 куртки фигурират на цена 421 400 долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

8

deyan_h

06.09 2023 в 02:00

Голям смях. Все едно РФ...
Там отговорният за липсата на 1,5 млн комплекта "ратник"
го назначиха в надзора на доставките върховен ревизор....

Смях.

5330

7

deyan_h

06.09 2023 в 01:56

Ако не знаете, Умеров е " В июле 2022 года возглавил Временную специальную комиссии парламента по вопросам мониторинга получения и использования международной материально-технической помощи во время военного положения[18">."

Демек, Умеров е пускал на Резников на "яйки, млеко, шiбко..."

5330

6

deyan_h

06.09 2023 в 01:45

Резников да поиска разследване за корупция?
Над себе си, Ермак и Зе?
Четете ли какви ги пишете?

-529

5

6екеr4о

04.09 2023 в 10:42

Корупционните скандали придадоха много горчив привкус на проявения украински героизъм, но за мен ми се видя истински интересна кандидатурата на новия министър на войната Рустем Умеров - сега кримските татари ще имат прекрасната възможност институционализирано да си върнат тъпкано на педеРацията за униженията и жертвите още от времето на Джугашвили!

12407

4

Bad Horse

04.09 2023 в 01:35

Резников трябваше да подаде оставка и да поиска разследване да намери виновните. Но той си натиска топлия стол и се прави на глух докато накара Зеленски да го уволни.

10212

3

Човека

04.09 2023 в 01:22

Надали е лично отговорен ако е имало корупция в доставките, но като министър на отбраната изглежда редно да бъде сменен. Да не забравяме все пак, че е министър в държава, която буквално гори в момента.

12407

2

Bad Horse

03.09 2023 в 23:27

Крайно ереме беше, даже закъсня. Щетата на репутацият на Зеленски и Украйна вече е нанесена. Войната с Русия е по-лесна от войната с руския начин на управлемое в страната. Ще отнеме поколение поне...

5330

1

deyan_h

03.09 2023 в 22:34

А затвор за корупция?
Не?
Аха...

Това да крадеш от храната даже, за воюваща армия, и да те освободят с почести ... Аха, а кой е ортак? Ми да.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки