Зеленски: Украйна е отвоювала над 1000 кв. километра своя територия (видео)

OFFNews 09 септември 2022 в 08:12 3649 3

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украйна е освободила от 1 септември над 1000 квадратни километра своя територия, обяви президентът Володимир Зеленски, в традиционното си видеообръщение.

Той каза още, че украинските въоръжени сили са отвоювали по време на своята контраофанзива десетки селища от руските окупатори.

Днес проведох ново заседание на щаба на върховния главнокомандващ. На първо място, относно активните ни действия на фронтовата линия. В рамките на продължаващите отбранителни действия нашите герои вече освободиха десетки населени места. И днес това движение продължи, има нови резултати. Общо от 1 септември са освободени над хиляда квадратни километра от територията ни. Благодарна съм на всички, които го направиха да се случи! Благодарен съм на армията, разузнавачите и специалните служби за всяко украйнско знаме, което се развява тези дни, написа във фейсбук държавният глава на Украйна.

Зеленски разпространи видеозапис, на който украински войници казват, че са превзели важния град Балаклея, в североизточната Харковска област.

Военен докладва на президента за отвоюването на Балаклея. "Флагът на Украйна се вее над свободен украински град под свободно украинско небе", отговоря на записа Зеленски.

На видеозаписи, публикувани вчера, украински войници вървят необезпокоявани в центъра на града в Изюмски район.

Назначените от Русия власти в превзетата от нея част от Харковска област обаче казаха, че Балаклея остава под техен контрол, отбелязва ДПА.

Не може да става дума за никакъв пробив на украинските сили и за никакво контранастъпление, каза руският постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя. Той нарече тези съобщения пропаганда "с цел да бъдат изпросени нови оръжия от Запада". Освен това споделянето с цялата световна общественост на планове за настъпление противоречи на принципите на военната стратегия, отбеляза Небензя.

Твърденията на страните в конфликта не са потвърдени по независим път.

Украйна се намира в "преломен" момент, коментира в Киев държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън. Той обяви заеми и грантове от американското правителство в размер на 1 милиард долара, за закупуване на американско оръжие. Други 1 милиард и 200 милиона долара по същата програма Вашингтон предоставя на 18 държави, застрашени от руската агресия. Сред тях е и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3190

3

Гроздан

09.09 2022 в 11:36

Забелязах и още един положителен ефект от украинските победи на фронта. А именно, че форума тук се изчисти от тролове и рашистки подлоги! Сладко!

12078

2

edin slep

09.09 2022 в 10:42

Като лъжат украинците, руснаците защо не се разходят из града с днешен вестник в ръка, за да сразят? Клипове с пленници и пленена руска техника колкото искаш.

Да свалят Путин, да кажат че е било грешка, връщат всичко и молят да се свалят санкциите.

2099

1

Mateevk

09.09 2022 в 10:11

Ха, ха, ха...Споделянето с цялата световна общност на плановете за настъпление противоречи на принципите на военната стратегия! Сега разбирам защо руснаците лъжеха като за световно, че няма да нападат Украйна. То това било било част от военната им стратегия! Даже може би цялата им военна стратегия. Лошото е, че този принцип го разпростират и въърху историята и върху всичко останало, та затова вече никой за нищо не им вярва. Щом лъжата е стратегия.