Зеленски смени секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана

OFFNews 26 март 2024 в 16:58 1244 1

Данилов

Снимка БТА/АП

Олексий Данилов

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа днес указ за уволнението на Олексий Данилов от поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на страната, предадоха Ройтерс и Укринформ, като се позоваха на официално съобщение на сайта на държавния глава.

С друг указ Зеленски назначи на мястото на Данилов досегашния ръководител на службата за външно разузнаване Олександър Литвиненко. Той на свой ред ще бъде заменен начело на външното разузнаване от Олег Ивашченко.

Ройтерс отбелязва, че не е била посочена причина за промените на висшите ръководни постове.

Според украинския депутат Олексий Гончаренко Данилов ще бъде пратен като посланик на Украйна в Норвегия, но засега тази информация не е потвърдена официално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

26.03 2024 в 17:42

Кой е заместилият Данилов Ол.Литвиненко?
Ето (превод укр.-бълг. на Гугъл):

Александър Литвиненко е роден в Киев, но през 1994 г. завършва Института по криптография, комуникация и информатика към Руската академия на ФСБ край Москва. През 1998 г. защитава дисертацията си в Киев в университета на името на Тарас Шевченко. През 2002 г. става доктор на политическите науки.
В различни години е работил в структурите на Службата за сигурност на Украйна, Съвета за национална сигурност и отбрана, Укроборонпром, Националния институт за стратегически изследвания. През април 2014 г. е назначен за заместник-секретар на СНБО, а на 14 август 2019 г. оглавява Националния институт за стратегически изследвания. Генерал-майор от запаса.
 
X

Да помогнем на украинските деца!