Зеленски призова за намаляване на разходите. Културата е не по-малко важна от дроновете, отвърна министърът и подаде оставка

OFFNews 21 юли 2023 в 08:15 3150 3

Зеленски

Снимка БГНЕС

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова правителството да ограничи разходите по време на войната и това доведе до оставката на министъра на културата Олександър Ткаченко, който подкрепяше няколко скъпи проекта, съобщи Ройтерс.

"По време на война като тази, вниманието на държавата и държавните ресурси отиват за отбрана", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение в коментар на разговор с премиера Денис Шмигал. Зеленски е призовал Шмигал да намери алтернативно финансиране за проекти, които са "наистина необходими" в разнообразни области, в т.ч. в сферата на културата.

"Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но ние имаме други приоритети", е заявил украинският президент.

Зеленски, който бе комедиен актьор преди да влезе в политиката, каза, че е призовал местните съвети да бъдат сдържани в разходите, така че хората да усещат, че бюджетните ресурси се използват справедливо и правилно.

"Калдъръмите, градските декорации и фонтаните ще трябва да почакат. Победата първо", казал Зеленски и поискал от премиера Денис Шмигал да обмисли смяна на министъра на културата и информационната политика Олександър Ткаченко.

Час по-късно Ткаченко съобщи, че е подал оставка.

"Културата във военно време е важна, тъй като войната не е само за територия, но касае и хората – нашата памет, история, език и креативност, въпреки войната. Частното и държавното финансиране за култура във военно време са не по-малко важни от дроновете. Културата е щитът на нашата идентичност и на нашите граници", написа в Телеграм Ткаченко, който преди да влезе в политиката ръководеше телевизия. 

Не се съобщава дали оставката на Ткаченко е приета, отбелязва Ройтерс.

Ден по-рано той защити отпускането на 13,5 млн. долара за довършването на музей, посветен на гладомора през 30-те години, предизвикан от политиката на Йосиф Сталин.

Ткаченко промотираше също проект, за който твърдеше, че е финансиран с частни средства, за замяна на герба от съветско време върху щита на 102-метровата статуя на жена, която стои пред градския музей на Втората световна война. Статуята се нарича „Майка-Родина“.

Олександър Ткаченко също така промотираше филми и телевизионни програми, свързани с войната срещу Русия, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

21.07 2023 в 12:40

Дмитрий Гордон в стрийм тази седмица направо побесня като разбра че някакви милиони са отделени за паметници и подобни глупости, по време на война! Корупцията в Украйна все още е голяма, бюрокрацията си иска порциите.

Същевременно той организира прозрачно събиране на пари за дронове за армията, където всеки може да види как се харчат парите.

Комунистическата троица на лъжа-мързел-страх намалява в Украйна. Бавно, мъчително, но намалява. Има уволнения има публично порицание, има движение. Тук... Ц.

22548

2

dolivo

21.07 2023 в 09:23

Явно онлайн евтиното е достатъчно за поддържане на духа

Няма нужда от големи продукции както Сащ през 2рата световна

345

1

Джендо Джедев

21.07 2023 в 08:36

За съжаление Зеленски е прав. Не трябва да се подценява духът на хората, разбира се, ама ако рашките ги завладеят духът съвсем ще се спихне.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки