Застрелян като предател и погребан като герой. Денис Киреев, бизнесменът, който спаси Киев

OFFNews 19 януари 2023 в 14:31 11511 7

Снимка ГУР

Кирило Буданов и Денис Киреев

Ден преди началото на руското нахлуване в Украйна бизнесменът Денис Киреев разкрива на украинските власти и лично на шефа на военното разузнаване ген. Кирило Буданов руски план за превземане на Киев. Киреев е бил личен агент на Буданов. Няколко дни по-късно информаторът е застрелян от служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), контраразузнаването, разказва „Уолстрийт джърнъл“ в статия, която описва историята на човек, заподозрян в предателство към Русия, а след това признат за герой на Украйна. „Руски шпионин или украински герой? Странната смърт на Денис Киреев“ е озаглавил очерка си авторът Брет Форест.

За написването на историята „Уолстрийт джърнъл“ проучил документи на разузнаването и интервюирал американски и украински служители, настоящи и бивши служители на СБУ, както и семейството, приятелите, бизнес партньорите и охраната на Киреев.
45-годишният бизнесмен Киреев беше убит като предател, работещ за Русия, признават от СБУ. Мъжът е ликвидиран на улицата в Киев, като екзекуторите оставят тялото му на тротоара в центъра на Киев с дупка от куршум в задната част на черепа. Със задна дата останали в анонимност служители на СБУ потвърждават, че техни колеги са ликвидирали смятания тогава за предател Киреев.

През следващите няколко дни Денис Киреев е погребан като укарински герой. Президентът Володимир Зеленски го награждава посмъртно с медал за „изключителни заслуги в защита на суверенитета и сигурността на страната“.

„Ако не беше Киреев, Киев вероятно щеше да бъде превзет“, признава пред „Уолстрийт джърнъл“ Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване ГУР. Още през пролетта на 2021 година генерал Буданов помолил Киреев да използва контактите си и да се внедри в руското военно разузнаване. „Той имаше нужния кръг от познанства, през него се провеждаха финансови операции. Затова общуваше с всички, включително с много влиятелни хора. Като доказателство, че бизнесменът и финансист е бил негов личен агент, Буданов показва на „Уолстрийт джърнъл“ тяхна обща снимка.

Охранителна група на ГУР откарвала Киреев до Харков, а оттам той с кола заминавал за Русия и се връщал след няколко дни. Там, обикновено, докато „пуши цигара“, получавал информация за всичко. „Светът на специалните служби и светът на финансите са свързани, както и престъпният свят, поне в нашите страни“, разказва Буданов.

За това, че Москва се готви да нападне Украйна Киреев разбира още през есента на 2021 година, когато военните и разузнавателни служби на САЩ започват да предупреждават за руската заплаха. Денис Киреев е първият, „обявил“ тревога в Украйна, разказва Буданов.

На 18 февруари Киреев трябвало да лети с жена си и сина си във Френските Алпи, но когато се прибрал вечерта преди полета, казал: „Няма да пътувам“. Когато жена му се опитала да го убеди да тръгне, казал, че ако излезе в отпуска, няма да може да се погледне в очите.

На 23 февруари 2022 година, следобед, Киреев разказва лично на ръководителя на военното разузнаване Буданов, че рано сутринта президентът Владимир Путин е дал заповед за нахлуване в Украйна. Киреев е знаел и основната точка на атаката. Обяснил, че Кремъл планира да завладее с десант летището в Гостомел, а след това да прехвърли войска и техника за щурм на украинската столица. Това подсказване е дало на Украйна няколко скъпоценни часа, в които да прехвърли войски за противодействие на руското настъпление.

В 8 сутринта на 24 февруари руски щурмови хеликоптери свалят бойци на летището Антонов в Киевска област. Това е трябвало да бъде изненада за Киев, но украинската армия е била в готовност. Кремъл планира да използва летището за прехвърляне на армията и оборудване за щурма на украинската столица. След ожесточено сражение, летището е повредено и неизползваемо за силите за нахлуване.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна Кирило Буданов кани финансиста Киреев да се присъедини към първата преговаряща делегация на среща в Беларус, за да може да се спечели пауза във военните действия и да се даде възможност на Украйна за мобилизиране на отбраната. Въпреки риска ,да се появи в такава публична роля, Денис Киреев приема. След появата му в Минск, обаче, връзката на бизнесмена с украинските специални служби станала очевидна. Но, както признава Буданов, критичната ситуация е налагала участието на Киреев и поемането на риск.

Русия и Украйна се договарят за втори рунд на преговори, който да се проведе на 3 март. Буданов отново моли Киреев да се включи. По думите на генерала в нощта преди преговорите, на 2 срещу 3 март, на Киреев му се обадили от кабинета на началника на контраразузнаването в СБУ Александър Поклад и са поискали среща.

Киреев тръгнал към Киевската гара с личната си охрана и агенти от военното разузнаване, прикрепени към него за пътуването в Беларус и обяснил на телохранителите си, че може да бъде арестуван по пътя към гарата. При Софийския събор групата е била спряна от агенти на СБУ с няколко микробуса, която поискала всички да предадат оръжието си, а самият Киреев е бил вкаран в един от микробусите. След около час и половина на място, където е открит трупът на бизнесмена са извикани служители на военната полиция.

От Държавното бюро за разследване на Украйна, което се занимава с разследване на подобни убийства, са отказали коментар за „Уолстрийт джърнъл“. През юли м. г. Зеленски уволни ръководителя на СБУ и уволни или арестува десетки военни, в това число и генерали, по подозрение в сътрудничество с руснаците. Образувани са над 650 дела за държавна измяна.

Денис Киреев е погребан между парцелите с украински герои на гробището Байково в Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа документи за награждаването на финансиста посмъртно с медал за „изключителни заслуги в защитата на държавния суверенитет и държавната сигурност“.

Украинските медии съобщиха за смъртта на Денис Киреев. Вече по-късно украинското разузнаване разкри, че Криеев е бил служител на службата и е загинал при изпълнение на специална задача. ГУР на МО, което се оглавява от Кирило Буданов, съобщи вечерта на 5 март, за гибелта на трима свои сътрудници по време на изпълнение на „специални задачи“. „Те загинаха, защитавайки Украйна, а тяхната постъпка ни приближава към победата“, обяви тогава ГУР, потвърждавайки, че един от убитите е Киреев

По-рано „Украинская правда“, позовавайки се на свои източници, написа , че Киреев е бил убит, при задържането му от Службата за сигурност на Украйна: той е бил заподозрян в държавна измяна. Изданието цитираше депутата от Върховната Рада Александър Дубински. Смята се, че служителите на СБУ, които са застреляли Киреев са били агенти на ФСБ в редиците на СБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

20.01 2023 в 12:01

Доколкото се ориентирам Путлер е разчитал на продажната част от генералитеаа и спец. службите на Украйна да му предадат Киив, но предателите са предали вербовчиците. Даже си спомнямн едно обръщение на Дядя Пиздю, отправено на третия ден от инвазията, с което на настойчиво приканваше украинските генерали да вземат властта, щото с тях по-лесно щял да преговаря!
Това са общоизвестни факти, но у мен се втвърдява убеждението, че Целокупният Запад щеше да преглътне, охотно, неохотно, окупацията, ако Путлер бе успял да превземе Украйна!?
Да, ама не! Както казваше Петко Бочаров, Бог да го прости, а Зеленски е велик!

4638

7

Того

20.01 2023 в 06:42

"Смята се, че служителите на СБУ, които са застреляли Киреев са били агенти на ФСБ в редиците на СБУ". Няма съмнение, че в основата на убийството стоят руснаците.

1220

6

хr4

19.01 2023 в 23:57

Не се знае дали е застрелян като предател или е застрелян от предатели. Дори и в статия подсещат за масовата чистка в СБУ.

22548

5

dolivo

19.01 2023 в 19:38

Очаквано е, да е мазало по службите на Украйна от руски агенти. Но взеха да се поизчистват.

2073

4

Johnny B Goode

19.01 2023 в 18:56

Пешко, абе те и коча онези работи аха да паднат, ама не би.
Ако бяха малко по-кадърни орките, можело и да падне, ама не би.
И сега - добра воля след добра воля, цяла година вече.
За радост на Перник.

606

2

order

19.01 2023 в 16:52

Ами нормално... такава е съдбата на шпиона!!!
Такава и ще е съдбата и на нашия шпион Грозню... сегашните му газди скоро ще му се нарадват!!!

-529

1

6екеr4о

19.01 2023 в 15:27

Тоя е бил баси железния пич!
Живеем в Мета Вселена, няма да има ненаказано зло...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков