Западните санкции пречат на Русия да ремонтира рафинериите си

OFFNews 04 април 2024 в 16:20 5023 5

рафинерия

Снимка БГНЕС

Когато инженери, работещи в руската петролна компания "Лукойл", открили, че една турбина в най-голямата рафинерия на компанията се е повредила, установили, че проблемът далеч не е тривиален, разказва Ройтерс, цитирана от БТА.

Оказало се, че има само една компания, която е в състояние да поправи агрегата за производство на бензин в рафинерията "Норси" на брега на река Волга на 430 км източно от Москва. Но тази компания била американска - Ю Оу Пи (UOP), и освен това се изтеглила от страната веднага след нахлуването на руската армия в Украйна.

Инженерите опитали да намерят необходимите части, но не успели и целият агрегат просто спрял да работи, казват източниците, пожелали анонимност. В резултат от януари досега рафинерията произвежда с 40 на сто по-малко бензин и работи само с един подобен агрегат.

Проблемите на "Лукойл" са пример за трудностите, които изпитва руският енергиен сектор пред лицето на западните санкции, тъй като повечето руски преработвателни мощности са изградени с помощта на американски и европейски компании.

Трудностите се задълбочиха през последните месеци, след като няколко руски рафинерии пострадаха след удари от украински дронове. По оценки на Ройтерс това е намалило капацитета им с около 14 на сто през първото тримесечие на годината.

Миналата седмица руският вицепремиер Александър Новак заяви, че рафинерията на "Лукойл" трябва да заработи до месец-два и допълни, че руски компании работят, за да произведат необходимите резервни части.

Енергийният министър Николай Шулгинов отсече, без да дава подробности, че всички руски рафинерии ще бъдат поправени и ще работят на пълна мощност до юни.

"Норси", която се намира близо до град Нижни Новгород, има капацитет да преработва 405 000 метрични тона месечно и да произвежда 11 на сто от целия бензин в Русия. Спирането й струва на компанията по 100 милиона долара месечно.

"Хъниуел интернешънъл" (Honeywell International), под чиято шапка е Ю Оу Пи, обяви, че не е осигурявала оборудване, части, продукти и услуги на рафинерията в Нижни Новгород от февруари 2022 г., както и на рафинерията край Славянск, която пострада след украински удар в средата на март.

Ю Оу Пи и швейцарската А Бе Бе (ABB) са сред компаниите, доставили най-много оборудване на руските рафинерии през последните 20 години, според руски източници. А Бе Бе посочва, че е спряла да приема нови поръчки от Русия след избухването на войната и няма планове да се връща на руския пазар, след като изпълни всичките си договорни задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

5

Constanza

04.04 2024 в 21:24

https://www.youtube.com/watch?v=-e00TPb9HmI

-480

4

Октим

04.04 2024 в 17:18

Затова давайте още санкции, докато орките няма да могат вече да си вдигнат гащите!

11364

3

Sin

04.04 2024 в 16:53

Не могат да ги оправят сами. Дори пирони не могат да правят, а внасят от Китай. Да не говорим за ламарини, лигирани стомани и пр. Но Путин ги натиска да внасят по-малко и да ползват родното. Което е г@внo, разбира се. Сега девизът е : Купи г@внo, спаси Радината!

345

2

Джендо Джедев

04.04 2024 в 16:39

Скоро и със самолетите дето ги откраднаха от лизинговите компании ще стане същото.

400

1

демотиватор

04.04 2024 в 16:28

Що не си ги оправят сами тогава- да хващат струга, фрезата, гаечния ключ, чука,....
Или и т'ва не могат вече, а...?! (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки