Zamunda и ArenaBG били икономически вредни за САЩ

Николаос-Теодорос Цитиридис 14 февруари 2014 в 15:24 20758 6

Популярността на българските торент тракери Zamunda.se, Zamunda.net и ArenaBG може да нанесе икономическа вреда на американски и други носители на интелектуално право. 

Това става ясно от доклад на Службата на американското търговско представителство (SATP) за 2013 г.

Eкспертите са изготвили списък на физически и виртуални пазари, които са потенциални вредители на американската икономика. Сред тези "вредители" влизат и трите най-популярни торент тракери у нас - двете Zamund-и и ArenaBG.

"Zamunda.net (работеща също като Zamunda.se и Zelka.org) и ArenaBG.com: Тези български сайтове са сред едни от най-посещаваните не само в България, но и в целия регион. Те предлагат широк набор от пиратско съдържание, включващо филми, музика, софтуеър и електронни игри. В края на 2012 г. срещу четирима от операторите на ArenaBG бяха повдигнати обвинения и те глобени с по $662. Въпреки това тези сайтове продължават своята работа и са преместени на сървъри в Канада. През 2013 някои от обвиненията паднаха, тъй като делото продължи повече от 7-годишната давност. Днес делото срещу Zamunda.net продължава. Zamunda.net и нейният "огледален" сайт Zamunda.se продължават продължават да работят, локализирани в Швейцария. Оригиналната Zamunda сега работи под името Zelka.org и продължава да се хоства в Холандия."

Попадането на Zamunda в подобен списък не е нещо ново. Българските торент тракери са под наблюдението на американските власти от самото си създаване. Интересното в случая е, че в американските доклади е отразено разцеплението на Zamundа преди месеци.

Сред Zamunda и ArenaBG влизат и други торент сайтове като ThePiratebay, руската социална мрежа vKontakte, Torrentz.eu, Rutrakcer и други. 

Докладът на САТП няма за цел да открива или показва законови нарушения на международното право, както и няма да рефлектира върху бъдещи разследвания на САЩ в областта на опазването на интелектуалната собственост и право, а е по-скоро аналитичен. Въпреки това е записано, че "трябва да се работи в посока на тези важни и продължителни проблеми, както и положителните резултати в тази насока да се поддържат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки