За първи път от две години: НАТО среща Русия

OFFNews 13 април 2016 в 08:32 4108 22

За първи път от две години: НАТО среща Русия

Първата от две години среща на представителите на страните от НАТО с Русия ще се състои на 20 април в Брюксел. Във фокуса на срещата ще бъдат кризата в Украйна, намаляването на военните рискове и ситуацията в Афганистан. 

И двете страни са приели срещата да се проведе на 20 април в Брюксел.

"Това не е завръщане към нормалните отношения, но имаме нужда от диалог", заяви говорител на Алианса, цитиран от БНР.

Съветът НАТО-Русия официално не е спирал работа, но последното му заседание се проведе през юни 2014 година, след като анексирането на Кримския полуостров от Русия обтегна отношенията.

Русия и западните страни все още имат противоречия относно Украйна, но срещата показва готовност за подобряване на дипломатическите отношения, които могат да помогнат за избягването на случайни сблъсъци в региона.

НАТО струпва с ускорени темпове свои сили в Източна Европа, в мащаби, невиждани от времето на Студената война. В същото време Алиансът иска да разговаря с Русия, за да избегне недоразумения.

През април 2014 г. НАТО прекрати всякакво практическо сътрудничество с Русия в знак на протест срещу анексирането на Крим от Москва. Алиансът уточни, че политическите контакти на високо равнище с Русия ще продължат, но представители на НАТО и Русия са се срещали само два пъти от избухването на кризата около Крим, през март и в началото на юни 2014 година.

Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че руската страна никога не е отказвала да участва в заседания на Съвета Русия-НАТО, предаде ТАСС. Той добави, че в дневния ред е включено и обсъждане на военната активност и дейността на НАТО. "Безпокои ни военното планиране на Алианса, построено на постулата за необходимостта от сдържане на Русия, което съществено влошава ситуацията в областта на сигурността и противоречи на задълженията за военна сдържаност, включени в Основополагащия акт между НАТО и Русия", подчерта той. Освен това ще се обсъжда и влошаването на обстановката в Афганистан, както и проблемите на борбата с тероризма, съобщи Грушко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews