Втори тур на парламентарните избори във Франция

OFFNews 18 юни 2017 в 06:30 3854 2

Французите гласуват на втория тур на парламентарните избори във Франция.

Избирателите ще гласуват за 577 депутати, 11 от които представляват французите, живеещи в чужбина. Всеки избирателен район обхваща около 125 000 души.

До втория тур се допускат кандидатите, които са получили над 12,5% от гласовете на избирателите в първия тур. 

На вторият тур бива избран кандидатът, получил най-много гласове, независимо от избирателната активност, която се очаква да бъде по-ниска от тази на първия тур.

Според последните прогнози победител ще е партията на президента Еманюел Макрон, който удържа победа и на първия тур. 

Очаква се центристката партия "Република, напред" и съюзникът ѝ "Демократично движение" да спечелят между 440 и 470 от всички 577 места в Долната камара на френския парламент.

Социолозите очакват основната опозиционна партия да е консервативната "Републиканците" и нейните съюзници с между 70 и 90 депутати в парламента.

Очаква се социолозите, които бяха на власт до момент, да получат едва между 20 и 30 места в парламента. 

Крайнодясната партия на Марин льо Пен "Национален фронт" ще има само между 1 и 5 места в парламента, твърдят социологическите проучвания. На първия тур партията на Льо Пен получи 17% от гласовете. 

Според последните проучвания избирателната активност ще е само 46%. След гласуването на първия тур на изборите много гласоподаватели обявиха, че не виждат смисъл да гласуват.

Ако партията на Макрон не успее да спечели мнозинство в парламента, на правителството ще му се наложи да влиза в преговори с другите формации, за да прокара промените, които готви. Макрон вече обяви една от промените, за които настоява - реформа на избирателната система във Франция. 

Френският държавен секретар за цифровизацията Мунир Мажуби обясни, че правителството ще настоява за въвеждане на част пропорционално представителство. Така партиите с по-нисък резултат ще бъдат по-добре представени и изборната система ще е по-справедлива, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

19.06 2017 в 00:24

"Очаква се социолозите, които бяха на власт до момент, да получат едва между 20 и 30 места в парламента. "

Социолозите. Те и при нас са така. Червен Колю и голфърите - социолози ли бяха, социалисти ли и те ще го докарат некой ден до 20-30 места.