Володимир Зеленски: Не вдигнахме бялото знаме, а започнахме да браним синьо-жълтото

OFFNews 24 февруари 2023 в 10:08 3969 5

Володимир Зеленски

Снимка Офис на президента на Украйна

Володимир Зеленски

„Преди една година ние не вдигнахме бялото знаме, а започнахме да браним синьо жълтото. Украйна изненада света. Украйна вдъхнови света. Украйна обедини света“. С тези думи се обърна към сънародниците точно година след първото си военно обръщение към народа на Украйна президентът Володимир Зеленски. В близо 15-минутното си обръщение, за разлика от първата си, 67-секундна реч, държавният глава прави ретроспекция на всичко, което за една година украинците изпитаха с гърба и сърцето си, а на което светът беше пряк очевидец. Ето и текстът на обръщението на Володимир Зеленски:

Велики Народе на Велика Украйна!

Преди една година на този ден от същото това място около седем сутринта се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди. В него отекваха две от най-важните неща и тогава, и сега. Фактът, че Русия започна пълномащабна война срещу нас. И, че сме силни. Готови сме на всичко. Ще победим всички. Защото ние – това е Украйна!

Така започна 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден от нашия живот. Най-трудният ден в новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не заспиваме.

Някои изпитваха страх, други шок, някои не знаеха какво да кажат, но всички чувстваха какво трябва да правят. По пътищата имаше задръствания, но много хора отидоха да вземат оръжие. Имаше опашки. Някои стояха по границите, но много - по военните комисариати и пунктовете за Териториална отбрана.

Ние не вдигнахме бялото знаме, а започнахме да браним синьо-жълтото. Не се уплашихме, не се пречупихме, не се предадохме.

Символ за това станаха граничарите от Змийсикя остров и маршрутът, по който те изпратиха „руския военен кораб“.

Вярата ни укрепна. Подсили нашия дух. Преживяхме първия ден на пълномащабна война. Не знаехме какво ще ни донесе утрешният ден, но определено разбрахме: за всяко „утре“ трябва да се сражаваме!

И ние се сражавахме. И изгризвахме всяко денонощие. И на втория ден оцеляхме. И след това - на третия.

Трите дни живот, които ни даваха.

Заплашваха ни, че след 72 часа няма да ни има. Но оцеляхме на четвъртия ден. А после и на петия. И днес стоим изправени, точно една година. И все още знаем: трябва да се борим за всяко утре!

Благодаря на всички, които поддържат съпротивата ни. Това са всички наши защитници. Въоръжени сили на Украйна. Сухопътни войски, нашата пехота и танкисти. ВВС и ВМС. Артилерия, ПВО, парашутисти, разузнавачи, граничари. ССО, СБУ, Национална гвардия, полиция, ТрО – всички наши сили за сигурност и отбрана. Благодарение на вас Украйна се държи. И издържахме лютия месец (игра на думи – лютий – февруари, б. р.) и лютото начало на войната.

И тогава дойде пролетта. Нови атаки, нови рани, нова болка. Всички видяха истинската същност на нашия враг. Обстрелът срещу родилния дом, срещу драматичния театър в Мариупол, Николаевската областна държавна администрация, площада на свободата в Харков и гарата в Краматорск. Видяхме Буча, Ирпин, Бородянка. Целият свят ясно разбра какво всъщност означава "Русский мир (руският свят, б. р.)". На какво е способна Русия.

В същото време светът видя на какво е способна Украйна. Това бяха новите герои. Защитниците на Киев, защитниците на "Азовстал". Нови подвизи, извършени от цели градове. Харков, Чернигов, Мариупол, Херсон, Николаев, Гостомел, Волноваха, Буча, Ирпен, Охтирка. Градове герои. Столици на несломимостта. Нови символи. И заедно с това - нови оценки и прогнози по отношение на Украйна.

Първия месец на войната. И първата повратна точка във войната. Първи промени в световното възприемане на Украйна. Тя не падна за три дни. Тя спря втората армия на света.

Всеки ден понасяхме нови удари, всеки ден научавахме за нови трагедии, но устояхме благодарение на тези, които дадоха всичко от себе си всеки ден. Заради другите.

Това са нашите медици, които спасяват ранени войници на предната линия, извършват операции под обстрел, приемат раждания в бомбоубежища и дежурят дни и седмици. Както нашите спасители и пожарникари, които вадят хора от развалините и пожарите 24/7. И нашите железничари, които без сън и спиране евакуираха стотици хиляди украинци от началото на войната.

И тогава дойдоха първите офанзиви, първите завоевания, първите освободени територии. Първата и не последната Чернобаевка. Прогонването на окупаторите от Киевска, Сумска и Черниговска области. Нашата "Стугна". "Елша". Нашият "Нептун" и крайцерът "Москва", който отиде на дъното. Първият Рамщайн. И вторият за цялата история ленд-лийз.

Украйна изненада света. Украйна вдъхнови света. Украйна обедини света. Могат да се кажат хиляди думи за доказателство, но няколко са достатъчни. HIMARS, Patriot, Abrams, IRIS-T, Challenger, NASAMS, Leopard.

Благодаря на всички наши партньори, съюзници и приятели, които стояха рамо до рамо с нас през цялата година. Радвам се, че международната антипутинска коалиция се разрасна толкова много, че има нужда от отделно обръщение. Скоро ще го направя. Задължително.

Благодаря и на външнополитическата ни армия. Подразделения от наши дипломати, посланици, представители в международни организации и институции. Всички, които бият окупаторите с огъня и меча на международното право, търсят нови санкции, признаване на терористична държава за терористична държава.

Войната промени съдбата на много семейства. Пренаписахме историите на нашите семейства. Промени нашите обичаи и традиции. Преди това дядовците разказваха на внуците си как громят нацистите. Сега внуците разказват на дядовците си как громят рашистите. По-рано майките и бабите плетяха шалове, сега плетат камуфлажни мрежи. По-рано децата искаха от Дядо Коледа смартфони и джаджи, но сега дават джобните си пари и събират средства за нашите войници.

През годината почти всеки украинец загуби някого. Баща, син, брат, майка, дъщеря, сестра. Любим човек. Близък приятел, колега, съсед, познат. Моите съболезнования.

Почти всеки има поне един контакт в указателя си, който никога повече няма да вдигне телефона. Няма да отговаря на SMS-а "Как си?". Тези две прости думи придобиха ново значение през годината на войната. Всеки ден милиони украинци пишеха или задаваха този въпрос на своите роднини и приятели милиони пъти. Всеки ден някой не получаваше отговор. Окупаторите избиваха всеки ден нашите близки и приятели.

Няма да изтрием имената им нито от телефона, нито от собствената си памет. Никога няма да ги забравим. Никога няма да простим това. Никога няма да се успокоим, докато руските убийци не получат наказание. Наказание от международен трибунал. От Божия съд. От нашите войници. Или от всичко това заедно.

Присъдата е очевидна. Преди девет години съседът стана агресор. Преди година агресорът се превърна в палач, грабител и терорист. Не се съмняваме, че ще им бъде потърсена отговорност. Не се съмняваме, че ни очаква победа.

Усетихме го през лятото. Изминахме 100 дни война. Получихме статут на кандидат за ЕС, върнахме си Змийския остров, чухме първия "памук" (бавовна – игра на думи – памук и взрив) в Крим, видяхме „салюти“ в складовете на окупатора и Антоновския мост.

Август беше първият месец, когато нашествениците не превзеха нито един украински град. Заплахите и ултиматумите за денацификация се превърнаха в жестове на добра воля. И ние усетихме тогава: нашата победа е неизбежна. Тя е близо. Тя ще се случи.

И тогава дойде есента. И нашата контраатака. Освобождаването на Изюм, Балаклия, Купянск, Лиман, Херсонска област и град Херсон. Видяхме как хората срещнаха нашите военни там. Как защитиха украинското знаме. Как чакаха Украйна.

Сега искам да се обърна към тези, които все още чакат. На нашите граждани, които в момента са под временна окупация. Украйна не ви е изоставила, не ви е забравила, не се е отказала от вас. По един или друг начин ще освободим всички наши земи. Ще направим всичко, за да върнем Украйна. И към всички, които в момента са принудени да останат в чужбина: ще направим всичко, за да ви върнем в Украйна. За да стане възможно това.

Ще се борим и ще върнем всеки от нашите пленници. И само всичко това, взето заедно, ще бъде победа. Ние виждаме това дори в мрака. Въпреки постоянните масирани ракетни удари и прекъсванията на тока. Виждаме светлината на тази победа.

В разказите си за първите чувства на 24 февруари 2022 г. хората споменават шок, болка, несигурност. Година след пълномащабното нахлуване, увереността в победата е 95%. Основната емоция, която изпитваме, когато мислим за Украйна, е гордостта. От всеки украинец, от всяка украинка. Гордост от себе си. Станахме една голяма армия. Станахме екип, в който някой намира, друг опакова, друг носи, но всеки дава своя принос.

Благодаря на нашия народ, благодаря на нашата многомилионна армия от доброволци и грижовни граждани, които могат да съберат и получат всичко, от което се нуждаем.

Станахме едно цяло. Нашите журналисти и медии се борят срещу лъжата и паниката като единен фронт.

Станахме едно семейство. Между нас вече няма непознати и непознати. Украинците днес са свои. Украинците приютиха украинци, отвориха домовете и сърцата си за онези, които бяха принудени да избягат от войната.

Устояваме на всякакви заплахи, обстрели, касетъчни бомби, крилати ракети, дронове камикадзета, спирания на тока, студ. Ние сме по-силни от това.

Това беше година на издържливостта. Годината на съпричастността. Годината на смелостта. Една година болка. Година на надежда. Една година издържливост. Една година на единството.

Една година на неукротимостта. Люта година на неукротимостта.

Главният извод от тази година е, че оцеляхме. Не бяхме победени. И ще направим всичко тази година да извоюваме победата!

Слава на Украйна!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

24.02 2023 в 11:08

Величествена реч! Убеден съм, че ще влезе в учебниците, но не само по история, но не само в Украйна!!!
Сега в Украйна всички е над 90% - доверието в Президент Зеленски, и доверието във ВСУ, и в държавните институции, и т.н, но най-важото е, че 95% от украиците твърдо вярват в Победата, Слава на Украйна!
За Путлер съм изписал хиляди злобни, унизителни и подигравателни думи, но напълно си давам сметка, че на практика той е екстремен садист. Винаги внимателно съм следял изявите на руските анализатори, нали те познават "Руский мир" най-добре, като много силно впечатление прави мнението на някои от тях, че Путлер е започнал кървавата вакханалия в Украйна от скука. От скука, повтарям, както и от някакви подобни негови нещица, няма такъв урод в световната история, НЯМА!

345

4

Джендо Джедев

24.02 2023 в 10:31

МНОГО силна реч! И като я сравни човек с шизофреничното дърдорене на Путин просто няма как да не види, че става дума за 2 различни свята. Единият - на горд, свободолюбив и безстрашен народ, другият - на мракобесие, тирания, човекомразие и терор. Единият е излишен!

-1650

3

ob1

24.02 2023 в 10:28

Да можеше това да беше нашия президент...

710

2

Д-р Мазникуров

24.02 2023 в 10:27

Браво на това момче Зеленски, поклон на този народ, слава на Украйна, на героите и - вечна Слава! А вие дрискайте кръв жалки кремълски гъZобърсалки, хлебарки мръсни, гниди долни, позор за България, майцепродавци и нехранимайковци недни гнусни! Вие сте внуците и наследниците на тези дето предадоха Апостола Левски, вашите деди сигурно са скланяли главички и са се откупвали на турците докато "лудите се налудуват" по време на Априлското Въстание, и когато тях са ги изклали и запряли в Диарбекир! И са се кроткали вашите мизерни предци, чакайки да ги "освободят". Да ги "освободи" най-мракобесната и противна азиатска Империя - руската, по-отвратителна даже и от Османската! Всъщност понятието "Свобода" им е било непонятно и чуждо, както и на вас. Те/вие не знаете какво е да си свободен човек. Вашите деди са искали просто да бъдат и те "аги", като турците. А вие сте даже още по-жалки, вие искате да сте слуги и хрантутници на миризливия и мизерен кремълски маркуч! Анти-българи, анти-човеци сте!

2550

1

alfakentavur

24.02 2023 в 10:23

Слава на Украйна, слава на Героите!
Показаха на Света от какво са направени и че не могат да бъдат прекършени.
А светът, нормалният и цивилизован свят, се обедини и ги подкрепя вече една година по безпрецедентен в цялата история начин.
Рашизмът показа истинското си грозно лице и че е най-голямото Зло от 80 години насам.
Путлер ще бъде запомнен като най-големият изверг, който нанесе неизличими вреди на Рашистан.

Украйна ще излекува раните си и ще издигне наново всичко разрушено.
А азиатските орки ще бъдат презирани и низвергнати поколения напред.

Слава на Украйна! Слава на Героите!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков