Войната в Близкия изток: Отвориха хуманитарен коридор за бягство от Газа. Хамас: Жертвите ни надхвърлиха 10 хил.

Жена от Индианаполис вряза колата си в сграда, смятайки я за еврейска. Всъщност уцели общност с антисемитски възгледи, също като нейните

Александра Маркарян 06 ноември 2023 в 18:56 2648 3

Снимка Израелски военновъздушни сили

Новоотворен хуманитарен коридор позволи на жители на Газа да се евакуират от мястото на бойните действия на юг в анклава. През последното денонощие Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) поразиха 450 цели в Газа и убиха високопоставен командир от "Хамас". Военнослужеща от американо-израелски произход бе намушкана и убита в Йерусалим. Контролираните от "Хамас" обявиха, че жертвите в Ивицата Газа са надхвърлили 10 хил. души с наближаването на 30-ия ден от началото на войната. Твърдението им не е потвърдено.

Хуманитарен коридор

Той беше отворен за евакуация на палестинците от северната част на Газа към южната между 10 и 14 ч днес, след което израелските военни публикуваха кадри, показващи придвижването на хората по пътя Салах а-Дин. ЦАХАЛ заявява, че "продължава да полага усилия за улесняване на придвижването на юг на цивилните граждани в северната част на Ивицата Газа".

Граничният пункт Рафа между Газа и Египет днес отново бе отворен за чуждестранни граждани и тежко ранени палестинци, които търсят медицинска помощ.

Помощи по въздуха

Йорданските военновъздушни сили днес хвърляха от самолети във въздуха над Ивицата Газа медицинска и фармацевтична помощ за йорданската полева болница. Акцията бе съпроводена от коментара на йорданският крал Абдула, който увери в в Туитър: "Винаги ще бъдем на разположение на нашите палестински братя".

ЕС 

ЕС също предприе действия във връзка с хуманитарната ситуация в Газа. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС увеличава хуманитарната си помощ за Газа с 25 млн. евро. "По този начин Европейският съюз ще похарчи общо 100 млн. евро за хуманитарна помощ за цивилното население в Газа", каза фон дер Лайен пред дипломатите на ЕС в Брюксел.

В същото време ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предложи план, според който Израел би могъл да преустанови военната си операция в Газа в замяна на това Червеният кръст да получи достъп до заложниците, държани от "Хамас".

"Смятам, че една хуманитарна пауза, балансирана с достъп до заложниците с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) като първа стъпка към освобождаването им, е инициатива, по която трябва да работим", каза Борел пред дипломати от Европейския съюз в Брюксел.

ЕС, САЩ и Великобритания настояват за "хуманитарни паузи" в сраженията между Израел и "Хамас" в Газа, за да се гарантира, че хората на територията ще получат помощ. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обаче изключва възможността за примирие, докато не бъдат освободени всички заложници, взети от "Хамас" на 7 октомври.

"Наречете го примирие, прозорец, каквото и да е, но ние се нуждаем от това насилието да отстъпи и да се спазва международното хуманитарно право", настоя Борел.

Убити

Управляваното от терористичната групировка "Хамас" Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа обяви, че броят на загиналите палестинци в резултат на войната с Израел е надхвърлил 10 хил. души. Министерството твърди, че вчера в Газа са били убити 292 души, с което броят на загиналите е нараснал до 10 022 души. Твърди се също, че 4 100 от тях са деца, а 2 640 - жени.

Това твърдение не е потвърдено по независим начин. Освен това данните от министерството не съдържат разграничение между цивилните и активните членове на "Хамас". Няма уточнение и колко души са загинали в резултат на израелски удари и колко - поради стотиците заблудени ракети, изстреляни от палестински територии и паднали на територията на Газа.

Жертва на нападение днес стана военнослужеща от американско-израелски произход. Тя бе намушкана близо до Стария град на Йерусалим и тази сутрин почина от раните си. 20-годишната сержант Елишева Роуз Ида Лубин е от кибуц Саад в Южен Израел. Тя се е заселила в Израел, напускайки САЩ през август 2021 г. През март 2022 г. се е включила в редиците на полицейските сили. С нейната смърт броят на убитите полицейски служители от 7 октомври насам - денят на бруталното нападение на "Хамас" над Израел с над 1400 убити израелски граждани, заради което започна войната - достига 59.

Снимка: Израелската полиция

Заподозреният нападател, 16-годишен младеж. Освен нея той е намушкал още един човек, чиято прободна рана е лека.

Днес ЦАХАЛ обявиха, че са убили командира на батальона на "Хамас" "Дейр ал Балах" при нощен въздушен удар в Ивицата Газа. ЦАХАЛ твърди, че Ваел Асфех и други командири от бригадата са участвали в изпращането на терористи от елитните сили "Нухба" на "Хамас" в Израел по време на нападението на 7 октомври.

Според армията той е планирал допълнителни нападения. От ЦАХАЛ твърдят, че Асфех е бил хвърлен в затвора от Израел между 1992 г. и 1998 г. заради участието си в редица нападения срещу израелски общности.

Военните публикуваха видеозапис, показващ въздушния удар.

Поразени цели

Нанесени са удари по над 450 цели на "Хамас", сред които: терористи, военни комплекси, наблюдателни пунктове, пускови пунктове за противотанкови ракети и др., обяви IDF.

Сухопътните войски на ИДИЛ са поели контрола над военен комплекс на "Хамас", съдържащ наблюдателни пунктове, места за обучение на бойци на Хамас и подземни терористични тунели в Газа.

Въз основа на разузнавателни данни изтребители на ЦАХАЛ са неутрализирали Джамал Муса, който е отговарял за специалните операции по сигурността на "Хамас" - съобщава още IDF.

Досега ЦАХАЛ са съобщили, че са убили повече от дузина висши полеви командири на "Хамас".

Границата с Ливан

В Нахария, Акко и няколко близки града в Западна Галилея се чуха сирени за приближаващи ракети. Малко преди това сирени прозвучаваха в градовете Малкия, Авивим и Дишон в Горна Галилея. Предупрежденията бяха активирани на фона на многократните ракетни нападения от страна на "Хизбула" и съюзническите палестински терористични фракции от Южен Ливан срещу Северен Израел.

Обединеното кралство обяви, че някои служители и членове на техните семейства са били временно изтеглени от британското посолство в Ливан на фона на нарастващото напрежение в региона. Министерството на външните работи - цитирано от Би Би Си - посочва като причина за този ход настоящата "ситуация със сигурността".

Днес бяха отправени нови призиви от израелските власти за евакуация на израелски селища по границата с Ливан заради опасността от "Хизбула".

Отзовани дипломати

Правителството в Южна Африка обяви днес, че ще отзове всички дипломати от Израел заради войната и като знак за загриженост във връзка със ситуацията в Газа. Всички дипломатически служители в Тел Авив ще бъдат призовани да се явят обратно в Претория за консултация.

Антисемитизъм

За проява на антисемитизъм от събота съобщават днес американските медии. Жена от Индианаполис се вряза с кола в сграда, която погрешно е смятала за еврейски център. Тя е задържана. Сградата не се е използвала от еврейската общност, а от група, подкрепяща антисемитски възгледи - отбелязва AFP.

Според изявлението на Съвета за връзки с еврейската общност в Индианаполис Руба Ауни Алмагтех е влязла с автомобила си в сграда, използвана от организацията "Черните еврейски израилтяни"

Никой не е пострадал при инцидента.

На входната врата на сградата е имало "подобие на звездата на Давид", а на табелата - думите "Еврейски израилтяни", което очевидно е накарало заподозряната да смята, че сградата е свързана с еврейската общност или Израел.

Според телевизия WISH-TV в Индианаполис Алмагтех е казала на полицията, че е направила това заради събитията в Газа.

Учители на заплата в ООН са празнували кланетата на "Хамас"

Учители в училищата, управлявани от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), са празнували кланетата на "Хамас" над израелски цивилни граждани, извършени на 7 октомври, съобщава нов доклад, цитиран от The Times of Israel. Институтът за мониторинг на мира и културната толерантност в училищното образование твърди, че е открил поне 14 случая на учители в училища на UNRWA, които са възхвалявали зверствата на "Хамас" и други нападения на терористичната групировка. Отбелязва се, че едно училище, управлявано от UNRWA, е публикувало на официалната си страница във Facebook събитие в чест на "Хамас" и неговите "воини на джихада" в училището. Учебниците, използвани в училищата на UNRWA, възхваляват "Хамас" като "герои" на джихада.

Папата и европейските равини

Днес папа Франциск проведе среща с европейските равини, на която заклейми антисемитизма, войната и тероризма. Речта беше написана, но папата не можа да я прочете и обясни, че не се чувства добре. В текста ѝ се посочва, че първата му мисъл и молитва е "преди всичко за това, което се случи през последните няколко седмици", което е ясна препратка към нападението на "Хамас" в Израел на 7 октомври, включително вземането на заложници в Ивицата Газа, и последвалата война между Израел и "Хамас".

"За пореден път насилието и войната избухнаха в онази земя, благословена от Всевишния, която изглежда непрекъснато атакувана от подлостта на омразата и смъртоносния сблъсък на оръжията", пише Франциск в речта.

Тъй като Франция, Австрия и Италия са сред страните в Европа, в които се наблюдава вълна от антисемитски вандализъм и лозунги, Франциск допълва: "Разпространението на антисемитски демонстрации, които категорично осъждам, също предизвиква голяма загриженост."

Понтификът напомня, че вярващите в Бога са призвани да изграждат "братство и да откриват пътища за помирение за всички".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

07.11 2023 в 09:24

ООН отдавна са изгубили тежеста си. За президент на Комитета по граждански права е избран иранянин!! Там къде убиват само защото не си с фередже! Съветът за сигурност се председателствува от Русия! Въобще са цирк! Хамас използват тръбите доставени от ООН за водопроводи за Газа за да правят ракети! Парите за помощи отиват за оръжия! Горивото за болниците се ползва за ракети! Хайде! Помагайте на Газа!

924

2

Diogen

07.11 2023 в 00:05

Изродите от Хамас се стягат за среща с девствениците на оня свят. Големи благини ги очакват, но преди това ще бъдат изпепелени от протибункерните бомби. Цифрите на убитите в Газа, съобщавани от Хамас, са подлагани на съмнение от всички. Пропагандата на терористите се опитва да вдигне световен джихад, използвайки мигрантите от Близкия изток, които са в в Европа и в Щатите. Тайните служби трябва да со отварят очите на четири, собено по христианските празници.

22548

1

dolivo

06.11 2023 в 20:34

Стокхолмски синдром тез учители от ООН
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков