Властите в Иран игнорират годишнината от смъртта на Махса Амини

OFFNews 12 септември 2023 в 12:17 1009 0

Махса Амини

Снимка GettyImages

Протести след смъртта на Махса Амини

Почти година след недоволството срещу закона за задължително носене на хиджаб в Иран, властите се опитват да тушират всяка възможност за нови безредици, както и да игнорират годишнината от протестите след смъртта на 22-годишната Махса Амини, починала след арест от моралната полиция, предаде Асошиейтед прес.

По улиците все още има следи от протестите, като графити, изразяващи недоволството срещу режима, които се боядисват в черно от общински работници, а университетски преподаватели, подкрепящи демонстрациите, са уволнени.

Въпреки репресиите все още има жени, които отказват да носят хиджаб.

Преди месец иранските власти обмисляха нов драконовски законопроект за носенето на хиджаб, който според експерти ще включи в закон безпрецедентно сурови наказателни мерки.

Проектозаконът от 70 члена определя набор от предложения, включително много по-дълги присъди за жени, които отказват да носят забрадка, нови строги наказания за знаменитости и фирми, които пренебрегват правилата, и използването на изкуствен интелект за идентифициране на жени, които нарушават дрес кода.

Междувременно международният натиск върху Иран нараства.

„Въоръжаването на „обществения морал“ за лишаване на жените и момичетата от тяхната свобода на изразяване е дълбоко обезвластяващо и ще затвърди и разшири дискриминацията и маргинализацията, основана на пола“, предупредиха независими експерти на ООН по-рано този месец.

Демонстрациите във връзка със смъртта на Махса Амини са едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Ислямската революция през 1979 г. Последвалата репресия на силите за сигурност доведе до смъртта на над 500 души и задържането на повече от 22 000 души.

Правителството на Иран, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, обвиниха Запада за подклаждането на безредиците, без да представят доказателства в подкрепа на обвиненията си.

Видеозаписи от миналогодишните протести показват много млади хора, които участват в демонстрациите, което накара властите да насочат вниманието си към университетите.  През изминалата година Съветът на съюза на иранските студенти заяви, че стотици студенти са били изправени пред дисциплинарни комисии в техните университети заради протестите.

През същия период най-малко 110 преподаватели са били уволнени или временно отстранени, според доклад на реформаторския вестник "Етемад". Уволненията са основно в училища в Техеран, включително Техеранския университет Азад, Техеранския университет и Техеранския медицински университет.

Бившият президент Хасан Рухани, чието правителство постигна ядрено споразумение със световните сили през 2015 г., критикува уволненията от университета.

„Унищожаването на престижа на университетите и техните преподаватели е загуба за студентите, науката и страната“, каза Рухани, според доклад на онлайн новинарския сайт Jamaran.

Според иранците ходът на правителството вероятно ще влоши ситуацията.

„Те искат да вкарат свои хора в университета с надеждата да спрат протеста, но ние, студентите, ще покажем възраженията си по начин, който те не могат да си представят“, смята Шима, 21-годишен студент.

Управляващите се опитват да запазят мълчание относно годишнината от протестите. Държавните медии също избягват темата, което обикновено е сигнал за натиск от страна на правителството. Защитници на правата на човека съобщават още, че е нараснал броят на задържаните след потушаването на протестите. В ареста е и чичо на Махса Амини. Освен това  Салех Никбахт, адвокат на семейството на Амини, е изправен пред съдебно дело, обвиняващо го в разпространяване на „пропаганда“ чрез негови интервюта с чуждестранни медии.

По улиците на Техеран се забелязва засилено полицейско присъствие, както и монтирани контролно-пропускателни пунктове за тези, които карат мотоциклети в столицата на страната.

Според групата за застъпничество NetBlocks достъпът до интернет е бил ограничен през последните няколко дни вероятно, за да възпрепятства организирането на нови протести.  Властите силно ограничиха достъпа до интернет по време на миналогодишните протести.

В множество градове в чужбина се очакват демонстрации по случай годишнината от смъртта на Махса Амини.

Тя почина миналия септември, след като беше задържана от  моралната полиция на режима и отведена в "център за превъзпитание", като се твърди, че не е спазвала правилата за носене на хиджаб.

Въпреки че не беше официално разпусната, моралната полицията до голяма степен се отдръпна след миналогодишните протести, които постепенно намаляха. Въпреки това по-рано този месец говорителят на полицията генерал Саид Монтазеролмахди каза, че полицията за морал ще възобнови задържането на жени, които не носят забрадка на публично място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!