Високопоставен лидер на Хамас е открит мъртъв

OFFNews 08 октомври 2023 в 14:03 10449 2

Снимка Facebook

Високопоставен представител на Хамас е убит при израелските удари по ивицата Газа, предприети в отговор на офанзивата на Хамас, подета срещу Израел, предаде ДПА, като се позова на агенцията на гражданска защита на палестинската територия.

Трупът на Айман Юнис е открит днес под отломките на дома му в бежанския лагер Нузейрат. Къщата е била подложена на обстрел от страна на Израел. 

Израелските отбранителни сили съобщиха, че изтребители са ударили база в Газа, принадлежаща на ръководителя на разузнавателния отдел на Хамас. "В момента продължаваме да нанасяме удари по терористични цели в Ивицата Газа", добавиха оттам.

Отбранителните сили публикува въздушни кадри от операцията

Досега са убити 313 израелци, а 1990 души са ранени. 

Times of Israel съобщи, че военни започват да евакуират цивилни от градовете, съседни на границата с ивицата Газа. Сред тях са градовете Нахал Оз, Ерез, Нир Ам, Мефалсим, Кфар Аза, Гевим, Ор Ханер, Ибим, Нетив Хаасара, Яд Мордехай, Кармия, Зиким, Керем Шалом, Кисуфим, Холит, Суфа, Нирим, Нир Оз, Ейн Хашлоша, Нир Ицхак, Беери, Маген, Реим, Саад и Алумим.

"По-нататъшни евакуации ще бъдат извършени според оценката на ситуацията", казват властите. 

Евакуацията може да бъде извършена само след подходящо "сканиране на територията", за да се гарантира, че няма терористи.

Стана ясно и че сред отвлечените от Хамас цивилни граждани има и чужденци. Израелското посолство в Обединеното кралство потвърди, че британски гражданин - Джейк Марлоу, е изчезнал. Той е работил като охранител на танцов фестивал на открито близо до границата с Газа, когато е станала атаката.

Междувременно израелските власти са идентифицирали 44 военнослужещи и жени и 30 членове на службите за сигурност, убити, след като Хамас нападна Израел.

Загиналите членове на службите за сигурност са полицаи и гранични служители, както и членове на израелския национален отдел за борба с тероризма Ямам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

08.10 2023 в 16:47

Ако го оставят жив ще прави бели.

-1395

1

Гьорче2

08.10 2023 в 16:05

Жалко! Трябвало е да го оставят ЖИВ да СТРАДА!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков