Виетнам избра новия си президент

OFFNews 22 май 2024 в 14:19 762 1

Снимка Уикипедия

Националното събрание на Виетнам избра министъра на обществената сигурност То Лам за президент на страната. Това стана близо два месеца, след като предишният държавен глава Во Ван Тхъонг подаде оставка, предаде Ройтерс.

В съответствие с нормалните процедури в строго контролираната еднопартийна държава виетнамскиият парламент гласува единодушно резолюция, която одобри Лам, единственият кандидат за поста. Така последва номинацията му от Комунистическата партия миналата седмица.

Като ръководител на министерството на обществената сигурност, 66-годишният Лам беше ключова фигура в мащабна кампания срещу корупцията, известна като "пламтяща пещ", която има за цел да изкорени широко разпространената корупция, но също така се разглежда от критиците като инструмент за да отстрани опонентите по време на политически битки.

Той на практика е третият човек във властовата йерархия във Виетнам след ръководителя на управляващата комунистическа партия и премиера.

След като То Лам беше избран през 2016 г. за министър на обществената сигурност, бяха задържани много активисти, отбелязва ДПА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    300

    1

    демотиватор

    22.05 2024 в 14:34

    "... Лам беше ключова фигура в мащабна кампания срещу корупцията, известна като "пламтяща пещ", която има за цел да изкорени широко разпространената корупция, но също така се разглежда от критиците като инструмент за да отстрани опонентите по време на политически битки."

    Звучи някак познато ... (ジ)
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София