Видео показа погрома на Хамас над бензиностанция, терористи разказват за отвличането на тайландците

Докато въоръжените мъже я опустошават, двама се крият часове във фризер и така се спасяват

Кристина Минчева 27 ноември 2023 в 17:42 2715 1

Отвличане

Снимка Екранна снимка/Х

Кадър от отвличането на тайландците

Агенцията за сигурност Shin Bet разкрива разпита на двама терористи от "Хамас", които са отвлекли чуждестранни работници от Израел по време на нападението от 7 октомври и са ги откарали с линейка в болница "Ал-Шифа" в град Газа, предава The Times of Israel. В същото време беше разпространено и видео, което показва как тежко въоръжени мъже от терористичната организация нахлуват в бензиностанция и помитат всичко по пътя си, докато двама мъже, видели ги навреме да приближават, се крият във фризер и остават там няколко часа, докато ги спасяват.

Разпитът

Във видеото Адам Хауас и Исмаил Хауас разказват подробно как са влезли в Израел по време на атаката и са взели за заложници тайландски граждани и непалец от фермите на Кибуца Алумим.

Видеото на Shin Bet също показва запис от камера за наблюдение, от който се вижда отвличането и момента, в който заложниците са докарани в Ал-Шифа.

Адам Хауас казва, че други две оперативни лица са отвлекли чуждестранни работници от района, а по-късно е взел още един заложник.

„Поставихме заложниците в линейката, където [друг оперативен служител] попита един от тях: „Как се казваш?“ Но той не разбра. Вторият заложник му каза: „Тайланд“. Тогава разбрахме, че и двамата имат едно гражданство и най-вероятно са работници. Казаха ни да отидем с линейката до болница "Шифа"“, разказва Адам.

„Първият заложник в "Шифа" вървеше на крака. Вторият заложник беше пренесен на носилка. Поставиха втория в стаята, където имаше един от "Ал-Касам" отвън и двама от "Ал-Касам" вътре“, казва Исмаил, имайки предвид военното крило на "Хамас".

„Чух само една дума от ранения заложник: „Тайланд. Тайланд. И той мълчеше“, разказва още Исмаил.

Израелските отбранителни сили (IDF) и Shin Bet задържаха стотици членове на "Хамас" по време на сухопътната офанзива в Ивицата Газа, много от които са участвали в атаките на 7 октомври.

Разговорът от видеото: 

- Как се казваш?

- Адам Асад Саади Хауас.

- От къде си?

- От Газа, а-Зейтум.

- Каква е позицията ти в "Хамас"?

- Аз съм войник във военната полиция.

- Добре, искам да ми кажеш какво е станало на 7 октомври, когато пресякохте границата?

- Пресякох границата откъм "Парка за връщане". Имаше пробив в оградата, през който може да мине човек, всички влизаха оттам. Някой на име Амаад Гуха дойде с бял джип "Магнум" и застана там. Качих се в колата и потеглихме. Карахме малко преди да се срещнем с Абу Халед. Той ми каза, че има ръчна граната до него. Каза ми: „Вземи я“. Питам го: "Какво е?" Той ми отговаря: "Сложи го в джоба си". Сложих го в джоба си. Остана в джоба ми. Стигнахме до портата на селото. Тя беше затворена. Беше жълта желязна порта. Прескочихме я и влязохме вътре. Веднага след като влязохме, имаше малки бараки със сено. Всички отидоха в района на стаите на фермерите. Имад и един от двамата, които дойдоха - тези, които ви казах, че не ги познавам - в началото взеха някой и си тръгнаха с него.

- Отвлеченият?

- Да, отвлеченият, взеха го. Имаше травма на главата.

- Отвлеченият?

- Да, първият, който взеха. Кои бяхме ние? Аз, Имад и човекът, когото не познавах. Освен двамата отвлечени. Продължихме до границата, там имаше линейка. Имад спря и издърпа и двамата.

- Каква линейка?

- "Хюндай".

- Оставихме отвлечения и се качих в линейката. В линейката е бил шофьорът и помощникът на шофьора, който е бил вторият. Разбрах се с Абу-Халед и човека, който покриваше главата на отвлечения. Влязохме в линейката.

- Отвлечените били тайландци?

- Когато бяхме в линейката, Абу-Халед го попита: "Как се казваш?", но той не разбра какво пита. След като му показа така, "Откъде си?" и той му каза "Тайланд". Разбрахме, че и двамата имат едно и също гражданство, защото си приличат много и най-вероятно са били работници.

- Какво е цялото ти име?

- Исмаил Ашраф Али Хауас.

- Откъде си?

- От Газа, а-Зейтун.

-Газа, а-Зейтун. Каква е позицията ти в "Хамас"?

- Военна полиция, връзки с обществеността.

-Добре. Кажи ми какво ти се случи следобед?

- От сутринта или следобед?

- От следобеда.

- Следобед Ахмад абу Аджва ми се обади. Той ми каза: "Ще дойдеш ли с нас на изток?" Казах: "Добре". И аз отидох с тях.

- Как отиде?

- С джипа от работа. Ние отидохме. Спряхме на "Джакар" Джуама а-Лабан мина на мотоциклета си и се качи по пътя на "Джакар" от друга точка. Той ни каза: "Има войник в тази линейка, следвайте ги". Ние ги последвахме.

- Отвлечен?

- Да.

- Къде кара линейката?

- Абу Халед му каза да кара до "Ал-Шифа".

- Болницата?

- Болницата, да. Първият ходеше сам, взеха го. Качиха го в асансьора, а вторият беше на количка. Качихме се с втория асансьор до първия етаж и ги видяхме, че все още стоят в коридора, вторият го отведоха в една стая. Имаше и един от Ал-Касам  вътре.

- Въоръжен?

- Да. Отвън имаше двама от Ал-Касам, двама вътре, не един, от Ал-Касам, и двама отвън. Те влязоха с тези, които доведоха, и взеха човека, който можеше да ходи. Излязохме от вратата на сградата на запад. Там имаше джип. Влязох от дясната страна отзад, с човека с отвлечения и още един човек.

- След 10 минути Адам, Абу Калед и Имад се върнаха. Потупаха му главата и му сложиха маска, за да не го разпознаят. Раненият е с травма на главата. Чух от него само една дума. "Тайланд". „Тайланд, Тайланд“, след което замълча.

- Свършиха с втория отвлечен. Взехме го и слязохме с него по същия начин, както направихме с първия.

10 тайландци, които са били в плен на "Хамас" бяха освободени в първия ден от примирието между терористичната организация и Израел. Външното министерство на Тайланд твърди, че 20 граждани все още са държани като заложници в Газа. 

Бензиностанцията

В социалната мрежа Х е публикуван още един запис, който показва действия на терористите на "Хамас" от деня на нападението над Южен Израел. Този път те стрелят по бензиностанция и я ограбват, а двама мъже се спасяват "на косъм".

Кадри от камери за наблюдение показват терористи на "Хамас", които се събират на бензиностанция на кръстовището Маген близо до границата с Газа.

Клипът, публикуван от групата South First Responders в Telegram, показва как двама служители на бензиностанцията, за които се съобщава, че са евреин и бедуин, забелязват приближаващите въоръжени мъже и бягат през задния вход на магазина на бензиностанцията, докато терористите от "Хамас" нахлуват и откриват огън.

Според съобщенията мъжете са се скрили във фризер за няколко часа, преди да бъдат спасени.

Междувременно се вижда как терористите плячкосват магазина на бензиностанцията, преди да избягат, за да продължат бруталните си атаки.

Терористите на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, като убиха над 1 200 души и взеха над 240 майки, деца, възрастни хора и чужди граждани на страната за заложници. Част от заложниците бяха освободени по време на изтичащото днес четиридневно примирие между Израел и "Хамас". "Цената" за това беше освобождаването на палестински затворници в Израел с присъди за тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

1

flatko

27.11 2023 в 18:58

Терористите изглежда пращят от акъл. Бързат да напуснат бензиностанцията, но за всеки случай открадват по един стек лимонада, тежащ ~10 кг и струващ $10. За какво са им, да си разтварят каптагона вътре ли?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки