Великобритания обеща да изпрати модерни ракети на Украйна, Швеция също

OFFNews 02 юни 2022 в 19:41 4320 7

Снимка By Staff Sgt. Charles Butler/South Dakota National Guard Public Affairs - https://www.dvidshub.net/image/1861949/cross-boundary, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112934773

Обединеното кралство ще изпрати неуточнен брой пускови установки М270, които могат да изстрелват прецизно управляеми ракети на разстояние до 80 километра

Великобритания обеща днес да изпрати на Украйна модерни ракетни системи със среден обсег, присъединявайки се към САЩ и Германия в снабдяването на страната с модерни оръжия за сваляне на самолети и унищожаване на артилерия, съобщи Асошиейтед прес.

Западните оръжия са от решаващо значение за успеха на Украйна да възпрепятства много по-голямата и по-добре оборудвана руска армия по време на войната, която продължава вече 99-и ден. Но след като през последните дни руските сили се приближиха до ключов град, украинското правителство заяви, че неговите бойци се нуждаят от по-добри ракетни установки, за да вземат надмощие, отбелязва АП.

През нощта руските сили продължиха да обстрелват населени места и да затягат хватката си върху Северодонецк. Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че Русия е превзела по-голямата част от града - един от последните два в източната украинска Луганска област, които са останали под контрола на Киев.

Обединеното кралство ще изпрати неуточнен брой пускови установки М270, които могат да изстрелват прецизно управляеми ракети на разстояние до 80 километра, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс. Той уточни, че украински войници ще бъдат обучени във Великобритания да използват тези оръжия.

Британското правителство заявява, че решението за предоставяне на ракетните установки е съгласувано в тясно сътрудничество с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, който вчера каза, че ще достави на Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи.

Двете ракетни системи са сходни, въпреки че американската се придвижва с камиони, а британската, също произведена в САЩ, е базирана на верижни установки.

Украинският президент Володимир Зеленски моли за повече и по-добри оръжия и понякога обвинява Запада, че действа твърде бавно в предоставянето им, посочва АП.

Междувременно Швеция заяви, че ще предостави на Украйна повече икономическа помощ и военно оборудване, предаде Ройтерс.

Доставката ще включва противокорабни ракети и още противотанкови оръжия, казаха на пресконференция шведските министри на отбраната и на финансите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

03.06 2022 в 07:57

Организирали са на Путлер на баба му фърчилото. Скоро полудялото джудже ще последва съдбата на фюрера, към която се е затичало с мощни стъпки.

-5531

6

Ран Босилек

03.06 2022 в 07:33

САЩ и Великобритания организираха всичко това в Украйна, сега се опитват да го ескалират, война до последния украинец.

2550

5

alfakentavur

03.06 2022 в 06:00

Путлерските тролчета пак са се изплякали като ... на мокър пясък :)
Всеки ден антипутлерската коалиция от нормални държави и хора става все по-голяма. Санкциите се увеличават. Страна агромная, която извади от складовете танкове от преди 60 години, затъва все повече. Все повече лъсва, че "великата" й мощ е предимно въздух под налягане.
Да видиш в рамките на един живот края на СССР и края на СССР 2 - абсолютно и напълно БЕЗЦЕННО :)))))

-60

2

офф бее

02.06 2022 в 23:34

Аз виждам в бъдещето...печени рашки...

606

1

order

02.06 2022 в 23:19

И тия ша са бият до последния украинец... А и зор ша видат до кат не направят окрайна дълбоко разорана картофена нива с територия не повече от 1/10 от сегашната Окрайна!!!