Въздушна блокада в Израел, докато Нетантяху не отмени съдебната реформа

До второ нареждане няма да има полети от Международното летище ''Бен Гурион''

Александра Маркарян 27 март 2023 в 11:33 4665 1

Международно летище

Снимка Getty Images

Международно летище "Бен Гурион"

Ситуацията в Израел се усложнява все повече и повече. До второ нареждане няма да излети нито един самолет от Международното летище "Бен Гурион" в рамките на широкомащабна стачка, обявена от Съюза на работниците в понеделник сутринта в знак на протест срещу съдебната реформа. Това обяви председателят на Комитета на летищните власти на Израел Пинхас Идан, цитиран от в. Jerusalem Post.

Стачката е в знак на протест срещу прокарваната от правителството на обвиняемия в корупция премиер Бенямин Нетаняху съдебна реформа. Тя би ограничила правомощията на Върховния съд и би наложила влиянието на политиците при назначаването на съдии.

Така на практика ще остане да работи международното летище "Атарот", но то се използва от израелските въоръжени сили.

Най-крайнодесният кабинет в историята на Израел представи плана си за реформа малко след встъпването си в длъжност това и разпали многохилядни протести, които излязоха и извън границите на държавата. Евреи протестираха и в САЩ, и в Германия, и в други държави. Със загриженост реагират и световни лидери, включително на основния съюзник на Израел - САЩ.

След няколкоседмични протести по улиците на Израел ситуацията ескалира снощи, след като Нетаняху уволни министъра на отбраната ген.-майор Йоав Галант от партията на Нетаняху "Ликуд", след като той призова правителството да замрази придвижването на съдебното законодателство. Това изкара тази нощ стотици хиляди по улиците на градове в Израел: Тел Авив, Беер Шева, Хайфа. В Йерусалим хиляди се събраха пред частната резиденция на Нетаняху. Те настояват Израел да остане демократична държава и да не се превръща в диктатура, където разделение на властите няма.

Полицията влезе в сблъсъци с тях и използва водно оръдие.

Демонстранти в Тел Авив блокираха главната магистрала "Аялон" и запалиха големи огньове.

В знак на несъгласие с Нетаняху генералният консул на Израел в Ню Йорк Асаф Замир подаде оставка. "Не мога да продължа да представлявам това правителство - написа в Туитър консулът. - Вярвам, че мой дълг е да гарантирам, че Израел е пример за демокрация и свобода."

САЩ призоваха за намиране на компромис.

Кметове на израелски общини обявиха началото на гладна стачка пред офиса на Нетаняху.

Бившият премиер и опозиционен лидер Яир Лапид също отново надигна глас с коментара, че уволнението на Галант "вреди на националната сигурност и не отчита предупрежденията на представителите на отбраната".

"Премиерът на Израел е заплаха за сигурността на държавата Израел", написа Яир Лапид в Туитър.

След бурната нощ тази сутрин президентът Исаак Херцог също призова управляващата коалиция да спре съдебната си реформа. По-рано той предупреди, че заради прокарването ѝ от най-крайнодясното правителство в историята на Израел държавата е пред кървава гражданска война.

Очаква се изявление на Нетаняху, който свика извънредна среща на кабинета.

Самият той заяви в интервю миналата седмица, че протестиращите не разбират съдебната реформа, че Израел е и ще остане демократична държава и демокрацията в нея ще бъде още по-силна след реформата, както и че израелската съдебна система е станала "всемогъща".

"Тя може да анулира всяко решение на Кнесета. И то може да бъде законно решение. Може да анулира всяко назначение на правителството. Може да се намеси във военни въпроси или нашата битка срещу тероризма Всички тези неща не са приемливи" - заяви Нетаняху в Лондон в интервю за журналиста Пиърс Морган.

На фона на ескалацията от последното денонощие в Израел 350 членове на „Ликуд“ и още около 2000 партийни активисти призоваха в писмо министрите и членовете на коалицията да не спират реформата и поставиха ултиматум: „Всеки, който опита да спре реформата ще загуби доверието ни“.

Те са убедени, че властта на Върховния съд е прекомерно голяма. „Тази нелепа ситуация, в която съдебната власт управлява държавата, трябваше да бъде спряна отдавна“, пишат те. Смятат също, че не трябва да се позволява Въховният съд да „отменя решенията на избирателите“ и призовават да се направи необходимото за „установяване на истинска демокрация в Държавата Израел“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

27.03 2023 в 14:26

Евреите няма да си оставят магарето в калта.

Добрал се е някаква мурзилка до властта и иска да се бетонира там - ми ще го махнат, много ясно.
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието