Варуфакис нападна Ципрас: Той е предател

OFFNews 23 август 2015 в 11:30 2918 2

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис нападна премиера Алексис Ципрас и го обвини, че е решил да се предаде пред международните кредитори.

Егото на Ципрас му е попречило да им се противопостави, както е изисквала предизборната платформа на радикалната лява партия СИРИЗА, и съзнателно е решил "да стане нов Де Гол или по-скоро Митеран", казва Варуфакис в интервю, цитирано от в. "Гардиън". 

"В онази нощ Ципрас взе решение за референдум, не само за да се предаде пред Тройката, но и за да приложи условия за тази капитулация на базата на това, че е по-добре да го направи едно прогресивно правителство, което се отвращава от сделката, отколкото да го остави в ръцете на местните слуги на Тройката, които биха се предали с ентусиазъм", казва Варуфакис.

Резултатът, според човека, който половин година бе финансов министър на левицата, е че не само СИРИЗА била угаснала като надежда на европейското движение срещу бюджетните съкращения, но и че е мутирала в нещо много по-различно. "Вече виждаме тази мутация в лицето на хората в нашата партия, които се обърнаха срещу тези, които отказаха да мутират и резултатът е една разцепена СИРИЗА, която нашите хора, смелите избиратели, гласували на референдума с "Не", не заслужават."

Според бившият финансов министър Ципрас прави чистка на несъгласните в партията. 

Според преподавателя по икономика и право в Атинския университет Аристидис Хацис "Варуфакис греши, а ". , "добрият сценарий е Ципрас да стане Митеран и да извърши завоя, който покойният френски президент направи". Гърция се нуждае от това, ако иска да избегне една перфектна политическа и икономическа буря, коментира Хацис. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика