В Словакия вече пристига ''Пейтриът'', който бе заменен за С-300 за Украйна

OFFNews 20 март 2022 в 16:33 9719 0

Снимка Getty Images

Полски системи Patriot

Първите компоненти на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" пристигнаха в Словакия, доставени от съюзници от НАТО, съобщи днес във "Фейсбук" словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

По думите му дислоцирането на останалите компоненти ще продължи през следващите дни. Системата ще бъде разположена на летището в централния град Слиач и ще бъде управлявана от германски и нидерландски военни.

Само преди три дни Словакия даде съгласие нейна система С-300 за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга. От НАТО съобщиха, че елементите са предоставени от Нидерландия и Германия.

Вчера българският премиер Кирил Петков увери министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в София, че София няма да даде оръжие на Украйна предвид близостта на конфликта.

Страни от НАТО снабдяват Украйна с преносими противовъздушни ракетни устройства тип "Стингър", които още по време на съветската война в Афганистан нанесоха на окупаторите сериозни вреди. Германия вече достави на Украйна 500 броя "Стингър", няколко хиляди такива системи са доставили и други държави от НАТО. Украйна разполага освен това с преносими противовъздушни ракети съветско производство, които също влизат в бой. Те обаче работят сами при малки летящи на ниска височина хеликоптери, изтребители или щурмовите самолети. За да се осигури защита срещу тях и срещу руските ракети, са необходими системи с далечен обсег.

Украйна притежава стари съветски системи за ПВО от типа S-300. Те са в състояние от далечно разстояние да локализират и елиминират не само хеликоптери, но и бойни самолети. Преди началото на войната Украйна е разполагала с 250 установки, но не е ясно колко от тях функционират.

Българските противовъздушни сили разполагат със системите C-75М3 "Волхов" (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10). Всички те са произведени в Съветския съюз, като най-новата С-300 е приета на въоръжение в БА през 1988 година. Най-голям интерес за Украйна биха предизвикали С-200 и С-300. Обсегът на С-200 е 270 километра, максималната скорост на ракетите му е хиперзвукова, а системата е предназначена е главно за защита от бомбардировачи и самолети на голяма височина. По спецификация С-300 е способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно, включително балистични ракети на 1000 километра, а крилати ракети на 300 км. Обсегът на ракетата е между 45 и 200 километра.

БСП, която е коалиционен партньор в правителството, засега блокира даването на военна помощ на Украйна, въпреки, че този случай може да е възможност за модернизация на българските ПВО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!