В Русия: Бивш губернатор, съден за подкуп, получи още 12 г. затвор за злоупотреба с власт

OFFNews 04 декември 2023 в 17:38 1377 2

Белих

Снимка ТАСС

Никита Белих

Руското държавно обвинение поиска 12 г. затвор за бившия губернатор на Кировска област и бивш партиен лидер Никита Белих по обвинение в злоупотреба с власт. Той вече излежава осемгодишна присъда по друго наказателно дело, съобщи Би Би Си. 

Прокуратурата на Кировска област поиска да му се зачетат вече излежаните години, но настоява бившият губернатор да бъде лишен от възможността да заема държавна длъжност за 3 г.

Обвиненията за злоупотреба с власт бяха повдигнати срещу Белих през юли 2021 г. Според разследването през 2015 г. той, "действайки от личен интерес, е осигурил крупна сделка": Кировската регионална ипотечна корпорация (КРИК) е отпуснала 320 млн. рубли на частна компания в Кировска област. Парите заедно с лихвите е трябвало да бъдат върнати до ноември 2016 г.

Разследването твърди, че на работни срещи Белих "е давал указания за разпределяне на тези средства за нуждите на други юридически лица", които не са свързани с уставните цели на КРИК, и тези юридически лица са били "в умишлено неплатежоспособно състояние".

В крайна сметка парите не са върнати на КРИК, а съдът е възстановил 202 млн. рубли от областното правителство, се посочва в прессъобщение на Следствения комитет на Руската федерация. "По този начин в резултат на незаконните действия на заподозрения са нанесени материални щети на бюджета на Кировска област".

Белих не признава вината си нито по първото, нито по второто дело.

Първото дело срещу него е образувано през 2016 г. Той е задържан в Москва на 24 юни 2016 г. Месец по-късно руският президент подписва указ за прекратяване на правомощията му поради загуба на доверие. Според разследването Белих е покровителствал базираните в Киров компании NLC и MC Leskhoz.

Прокуратурата смята, че срещу подкупи той е помогнал инвестиционните проекти на тези компании да попаднат в списъка с приоритети, което е дало на предприятията правото да наемат горска земя при изгодни условия. По-късно Белих осигурил одобряването на документи, необходими за запазването на тези проекти.

На 1 февруари 2018 г. Пресненският съд в Москва признава бившия губернатор за виновен във вземане на подкуп и го осъжда на 8 г. в колония със строг режим, както и на глоба от 48,2 млн. рубли.

През май 2018 г. Московският градски съд потвърждава присъдата, но отменя забраната да заема длъжности в държавната администрация след освобождаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

04.12 2023 в 20:10

Мдам... бушоните са за това - да горят...

400

1

демотиватор

04.12 2023 в 18:33

Май не е отчислил полагащото се на Кремъл... или е взел "не според чина"... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика