В Киев пристигна президентката на Унгария Каталин Новак, Будапеща дава на Украйна 187 милиона евро

OFFNews 26 ноември 2022 в 16:05 3212 6

Снимка Facebook / Novák Katalin

В Киев освен Новак са премиерите на Белгия, Литва и Полша.

Президентката на Унгария Каталин Новак пристигна в Киев и разговаря в събота с украинския си колега Володимр Зеленски. За визитата си в унгарската столица съобщи самата Каталин, която публикува във фейсбук групова снимка заедно с министър-председателите на Полша, Белгия, Литва и Украйна Матеуш Моравецки, Александър Де Кроо, Ингрида Шимонит и Денис Шмихал. Това е първата среща на държавните глави на Унгария и Украйна от началото на войната.
Новак съобщи, че е в Киев по покана на Зеленски. „Помагаме там, където има проблеми“, написа Новак.

Унгарските медии публикуваха по-рано неофициални информации за възможна визита на Каталин Новак в Киев, а в петък вечерта съобщиха, че е заминала за Украйна през Полша.

Преди това Каталин Новак се присъедини към изявлението, в което единадесет президенти осъдиха атаките срещу Украйна на 10 октомври. В съобщението се нарича недопустимо представители на Москва да заплашват света с ядрени оръжия.

Изданието Hirado.hu цитира политическия директор на кабинета на премиера Виктор Орбан от четвъртък, че унгарското правителство ще окаже подкрепа на Украйна на двустранна основа.

„„Правителството реши: от 18 милиарда евро заем, отпуснат от ЕС на Украйна, сумата от 187 милиона евро, падащи на страната ни, да бъде осигурена от унгарския бюджет, без заеми или солидарна задлъжнялост! Унгария е готова да допринесе за подпомагане на Украйна, защото вземане на заеми не означава нищо повече от задлъжняване и загуба на финансов суверенитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

26.11 2022 в 21:06

Маджарите се разтичаха, след като ЕС вдигна червен картон на кукувингела Орбан. Будапеща може да се лиши от 13 милиарда евро помощ от съюза, ако продължава да се прави на големата работа и да демоснтрира независим курс на дружба с Путлер.

345

3

Джендо Джедев

26.11 2022 в 19:32

Орбан усети, че ще яде хурката и взе да се мазни. Ба си смешника! :D

210

2

Merc

26.11 2022 в 17:31

А Путлер е великан !

Даже е на последната среща на ОДКБ го направиха за смях.

Остана му само Лукашенко.

За сега....
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков