Урсула фон дер Лайен: Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена

OFFNews 28 февруари 2024 в 11:20 1936 6

Урсула фон дер Лайен

Снимка Getty Images

Урсула фон дер Лайен

"Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БТА.

Тя призова опасността от война да не се преувеличава. Според нея обаче Европа трябва да е подготвена. 

"Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели", каза още Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК допълни, че залозите са големи - "нашата свобода и нашият напредък".

"Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди. Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии", заяви още тя. 

По думите ѝ в същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос.

Фон дер Лайен съобщи, че в следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника.

В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни тя и призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство. Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

6

781000

28.02 2024 в 15:47

@Джендо ако не бяха тези изброените долу, плюс Турция, Египет че даже и Израел, санкциите отдавна щяха да имат ефект. А нямат, защото ги спазват само ограничен брой страни.
На коя страна според теб би била Турция, една от най-големите армии в Нато, в едни конфликт с Русия ? Не знам защо, ама май няма да са от първите, които ще пратят войски. Въобще не говорим за военни джуджета като нас, Унгария, Португалия и кой ли още не.

345

5

Джендо Джедев

28.02 2024 в 14:50

781000,

Китай не е зад Рашка. В момента, в който Рашка се ангажира в по-сериозен конфликт с НАТО, Китай ще й удари един шут, а може и да си вземе Манджурия. Индия пък - още по-малко. Те дори спряха да купуват руските боклуци, минаващи за оръжие. Останалите дето си ги споменал, са статистически шум.

500

4

781000

28.02 2024 в 13:23

@mateevk ако беше само Путин, отдавна да е приключено с него. Но отзад са Иран, Китай, С. Корея, че дори и Индия, Бразилия, ЮАР и арабите като цяло. Като добавим, че и САЩ не се знаят на къде са, изгледите за победа уви са нищожни.

400

3

демотиватор

28.02 2024 в 12:02

Не рече ли сам Путин: "Дедите са воювали..."
Да, ама нашите също, Хуйло, бая по-отдавна от твоите, само опитай, ще излезнем да се погледнеме в лице с орките ти, не се и съмнявай!
Че и сме половин милиард без Щатите, и оръжието ни е бая по-добро от твоето, както вече се виде на фронта, и си помисли пак кой прави чиповете за хладилниците и пералните, дет ги слагаш у ракетите си! ✊

2099

2

Mateevk

28.02 2024 в 11:41

Войната чука на вратата. Вървим по сценария на ВСВ. На никой нормален човек не му се воюва и мре и ненормалният Путин точно на това разчита. Просто нямаме избор. Той не ни остави.

345

1

Джендо Джедев

28.02 2024 в 11:30

""Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди. Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии", заяви още тя."

Именно! Затова - давайте на Украйна каквото оръжие ви се поиска и това е, а не се чудете как да не разсърдите кремълския шизик. Той се е родил разсърден, няма накъде повече.
 
X

Да помогнем на украинските деца!