Украйна призова Китай да осъди руската агресия

OFFNews 19 март 2022 в 19:49 2299 5

Михайло Подоляк

Китай би трябвало да вземе "правилното решение" и подобно на други страни да осъди руската инвазия в Украйна, заяви днес украинският президентски съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Китай може да стане важна част от световната система за сигурност, ако вземе правилното решение да подкрепи коалицията от цивилизовани държави и осъди руското варварство", заяви в Туитър Подоляк, който е участник в преговорите с Русия.

Досега Китай се въздържа от категорична позиция за войната в Украйна. 

Вчера във видеоконферентен разговор президентът на САЩ Джо Байдън предупреди китайския лидер Си Цзинпин, че ще има "последствия", ако Пекин окаже материална подкрепа за руската инвазия в Украйна, съобщи Белият дом. В същото време и двете страни изтъкнаха необходимостта от дипломатическо уреждане на кризата.

В разговора, който продължи почти два часа и се състоя във време на засилено противопоставяне между двете най-големи световни сили, Байдън изложи подробно аргументите на САЩ и съюзниците им за реакцията на кризата в Украйна, включително за налагането на санкции срещу Русия.

"Той описа измеренията и последствията, ако Китай оказва материална подкрепа на Русия, докато тя извършва жестоките си нападения срещу украинските градове и цивилни", заяви Белият дом и допълни, че Байдън е "изтъкнал подкрепата си за дипломатическото решаване на кризата".

Китайското външно министерство съобщи, че Си е казал на американския президент, че войната в Украйна трябва да приключи час по-скоро и призова страните от НАТО да водят диалог с Москва. Той обаче не приписа на Русия вина за инвазията.

"Най-важните приоритети сега са диалогът и преговорите да продължат, да се избягват цивилните жертви, да не се допусне хуманитарна криза и боевете и войната да бъдат прекратени час по-скоро", каза Си.

"Украинската криза е нещо, което не искаме да виждаме", цитираха китайските държавни медии да казва Си в разговора, който според тях е бил поискан от САЩ.

Байдън ще обсъди сближаването между Китай и Русия при посещението си в Европа другата седмица, съобщи говорителят на Белия дом Джен Саки.

Идния четвъртък президентът на САЩ ще участва в срещи със съюзниците в Брюксел.

САЩ няма силен лост за натиск върху Китай, а от изявленията след двучасовия разговор може да се заключи, че той не е бил особено продуктивен, коментира Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

20.03 2022 в 01:00

А къде китайците не просто продават, а отдавна управляват, пише на много места. Сигурно ще получиш киселини, като научиш защо например Южна Америка вече дава свободно на щатите:))

23293

5

Стефан

20.03 2022 в 00:46

:))) Това е повече от половината от човечеството, почти 8 милиарда:) Щатите и европа са малко повече от половин милиард.
Китай сигурно трепери, и затова изпраща самолетоносачите си в Тайванския пролив. За да направи с Тайван същото, което Русия с Крим. Понеже това е международно призната, тяхна си територия.
А ако искаш да обявиш свои лични "санкции" на китайците - може. Но после ще пишеш тука от телефон със шайба. Ако не си обявил забрана и на али експрес де.

23293

3

Стефан

19.03 2022 в 20:13

Естествено че видях:)) И любимата им телевизионна водеща, чак па такава гавра ...:)

23293

1

Стефан

19.03 2022 в 19:57

Китай каза, че после ще провери какво е записано в телефонния секретар.