Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Украйна обяви хуманитарен коридор за кораби в Черно море, блокирани заради войната

OFFNews 10 август 2023 в 15:37 2520 2

Пристанище Одеса

Снимка Wikipedia

Пристанище Одеса

Украйна обяви днес "хуманитарен коридор", който ще позволи на десетки товарни кораби, блокирани в пристанищата ѝ от началото на войната, да отплават към Черно море, съобщиха военноморските сили на страната.

Коридорът се отнася за плавателни съдове като контейнеровози, които престояват в украинските пристанища след инвазията от февруари 2022 г. и не са обхванати от споразумението, което отвори пристанищата за превоз на зърно миналата година.

Това може да се окаже сериозен тест за способността на Украйна да отвори отново морските пътища в момент, когато Русия се опитва да наложи отново фактическата си блокада, след като се отказа от сделката за зърното миналия месец, съобщава "Ройтерс".

"Коридорът ще бъде много прозрачен, ще поставим камери на корабите и ще има излъчване, за да покажем, че това е чисто хуманитарна мисия и няма военна цел", каза говорителят на военноморските сили Олех Чалик пред "Ройтерс".

Маршрутите са били предложени от Украйна директно на Международната морска организация (ММО). Те ще се ползват "предимно за граждански кораби, които се намират в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Пивден от началото на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г."

"На корабите, чиито собственици/капитани официално потвърдят, че са готови да плават при настоящите условия, ще бъде разрешено да преминат през маршрутите", се казва в изявлението.

По думите на Чалик продължава да съществува риск от мините в Черно море и военната заплаха от страна на Русия.

Той не дава индикации, че коридорът е бил договорен с Русия.

Миналия месец Москва се отказа от едногодишното споразумение за черноморското зърно, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно селскостопански продукти. Тогава Русия заяви, че не се изпълнява паралелно споразумение, което да помогне за облекчаване на износа на зърно и торове от самата Русия.

Организацията на обединените нации заяви, че решението на Русия да се откаже от сделката рискува да предизвика световна продоволствена криза, която ще засегне най-много бедните страни, тъй като ще държи извън пазара зърно от един от най-големите износители в света.

Преди две седмици, след прекратяването на зърнената сделка, българското Министерство на отбраната съобщи, че Русия е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. От МО посочват, че зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.

Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, коментираха тогава от Министерството на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

10.08 2023 в 23:57

Русия е на една крачка от пропаста едва ли ще посмее да направи нещо.

22548

1

dolivo

10.08 2023 в 17:19

тест на Русия, дали ще зверства и потапя мирни кораби.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews