Украйна е готова да пусне руския амоняк към Африка при гаранции от ООН за зърнената сделка

OFFNews 30 май 2023 в 20:47 3016 0

Снимка

Амонякопроводът минава през областите, които Русия искаше да окупира, както и през вече окупирани територии.

Украйна е готова да обсъжда пускането на руски амоняк през своя територия по тръбопровода Толиати - Одеса, ако получи гаранции от Руската федерация и ООН, че зърнената сделкаще продължи да се изпълнява. Това съобщи във вторник заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков, цитиран от Ройтерс .

„Ако това амонякът е ключов въпрос, тогава те, ООН, трябва ясно да кажат, че ако тръбопроводът за амоняк бъде отворен отново, Украйна ще може да изнася зърно. И тогава нашето политическо ръководство ще реши дали това е в нашите интереси или не", - каза Васков, говорейки на международната конференция по зърното в Киев.

На 19 май Ройтерс, позовавайки се на източник в правителството на Киев, съобщи, че Украйна е готова да обмисли повторно отваряне на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, ако сделката за зърно бъде разширена до допълнителен брой украински пристанища и други видове продукти.

Споразуменията за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли 2022 г. в Истанбул за 120 дни. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южен. Създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН, Съвместният координационен център в Истанбул има за цел да инспектира кораби със зърно, за да предотврати контрабандата на оръжие и да изключи провокации.

Русия се оплаква, че не може да изпраща амоняк по тръбопровода през територията на Украйна до пристанището Южний, откъдето го продава за износ. По тази причина Москва поставя този въпрос като условие за продължаване на зърнената сделка. Освен това Русия иска да бъде включена в системата SWIFT нейната банка Росселхозбанк. Русия доставя амоняка в Африка, където е нужен за производството на торове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки