Украинският президент подписа спорния закон за образованието

OFFNews 25 септември 2017 в 21:19 4510 2

Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието, съобщи днес неговата пресслужба.

Той обаче поръча на министерството на външните работи и министерството на образованието да проведат необходимите консултации с "европейските партньори, включително със Съвета на Европа."

Украинската Върховна рада прие закона за образованието на 5 септември. Новата му редакция предвижда от 2018 г. преподаването на предмети на езиците на националните малцинства да се извършва само в началното училище.

Спорният закон

Обучението в средните училища и висшите учебни заведения ще е на украински език. От 5 клас езиците на националните малцинства ще се изучават като отделна дисциплина. Ако езикът на дадено малцинство е официален за ЕС, то на него могат да се преподават отделни предмети в учебната програма.

В средата на септември външните министри на България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език, които се предвиждат в закона. Те изпратиха писмо до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

По разпореждане на външния ни министър Екатерина Захариева в МВнР бе извикан представител на посолството на Украйна в София. В разговора беше изразена загрижеността на българската страна за последствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия образователен закон. Украинската страна посочи, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език. По думите на представителя на украинското посолство, целта на нормативния акт е да се „укрепи” употребата на украинския език, който е държавен.

Коментарът на украинския посланик

На 16 септември посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи излезе с обръщение, в което се посочва:

"Скъпи български приятели, твърдения на някои политици, че Украйна отнема право на българското малцинство да изучава родния си език е откровена лъжа! Според чл. 7 от Закона на Украйна "За образованието", в средното училище (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства образователният процес ще се осъществява на държавния език - украински, но се запазва изучаването на родния език като отделен предмет. Също така се предвижда възможност за изучаване на определен брой учебни предмети на роден език. Разпоредбите на новия Закон напълно съответстват на съвременната европейска практика и в цялостност отговарят на Европейската харта за регионалните и малцинственни езици. За пореден път призовавам българските политици да не се ръководят от емоции, да не спекулират, а внимателно да се запознаят с текста на Закона."

Порошенко: Всеки младеж ще говори езика, необходим за кариера в Украйна

Подписвайки закона, днес Порошенко заяви, че образователната реформа е ключова за бъдещето на страната.

Той подчерта, че законът "повишава ролята на държавния украински език в образователния процес" и осигурява равни възможности за всички, защото гарантира на всеки випускник високо ниво на владеене на езика, необходим за успешна кариера в Украйна.

"Украйна ще продължи да демонстрира такова отношение към правата на националните малцинства, което съответства на нашите международни задължения, намира се в хармония с европейските стандарти и представлява образец за съседните страни", каза Порошенко.

Руското външно министерство заяви, че новият закон противоречи на конституцията на Украйна, накърнява интересите на рускоезичните жители на страната и цели тотална украинизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

25.09 2017 в 23:33

Иначе казано - излъгаха.
Е продължавайте да подкрепяте фашистка хунта, в евронапъните и.

8000

1

Митко Белчев

25.09 2017 в 22:52

Всички имат право да се обучават на родния си език и никой не може да отнеме това им право.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков