Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Ученическите протести в Гърция се разрастват, стотици училища са окупирани

OFFNews 04 октомври 2020 в 13:59 9197 0

Снимка БНТ

Образователната криза в Гърция се разраства. Увеличават се окупираните от протестиращи ученици гимназии. Те вече са стотици. Блокиран е учебният процес в цялата страна, съобщава БНТ.

В условията на коронавирусна пандемия учениците искат да се намали броят на присъстващите в паралелките на не повече от 15 души и да се назначат учители по всички предмети.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди строги последствия за протестиращите и отказва обсъждане на проблемите при затворени училища. Той заповяда в затворените училища да не се провежда дистанционно обучение, а учениците да получат неизвинени отсъствия. За да вземат пропуснатия материал, се прекратяват екскурзиите, ще се учи и в празнични дни.

Очаквано това не спря протестите, а ги разпали. Все повече гимназии са окупирани. Подготвя се демонстрация следващата седмица пред Министерството на образованието.

Учителите досега не се намесваха в спора между ученици и министерство, но решиха да подкрепят своите възпитаници. От утре ще има учителски протести със спиране на работа за по няколко часа на ден.

Родители се опитват да посредничат и преговарят с учениците.

В същото време над сто средни училища са затворени за по две седмици, поради регистрирани случаи на носители на вируса сред ученици и учители.

Министърът на образование заяви, че при обсадени училища отказва преговори по исканията на учениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови