Участнички в "Мис Вселена Индонезия" твърдят, че са жертва на сексуално насилие

OFFNews 09 август 2023 в 11:22 781 0

Мис Вселена Индонезия

Снимка Pinterest

Мис Вселена Индонезия

Няколко кандидатки за "Мис Вселена Индонезия" са подали жалби в полицията срещу организаторите на конкурса заради сексуално насилие. Един от адвокатите на момичетата твърди, че те са били принудени да свалят горнищата си за "проверка на тялото" и снимки два дни преди финала на конкурса - 3 август, съобщава Би Би Си.

Твърди се, че организаторите са искали да проверят жените за "всякакви белези, целулит или татуировки по телата си".

„Чувствам, че правата ми са нарушени“, казва участничка в конкурса в изявление пред медии. Тя споделя, че не се чувства добре психически и има проблеми със съня. 

Според адвокатите още подобни случаи ще излязат наяве.

Полицията в столицата на Индонезия Джакарта излезе с изявление, че ще разследва допълнително случая. В изявление ръководителят на "Мис Вселена Индонезия" Попи Капела заявява, че организацията също ще разследва случая. 

"Въпреки че този тип проверки са нормални в страната, от състезателките обикновено не се иска да се събличат голи", казва Мария Харфанти, бивша Мис Индонезия. Тя добави, че организаторите често искат индекс на телесна маса на състезателите, за да проверят пропорциите на тялото им.

На пресконференция в понеделник една от жалбоподателите казва, че проверките са извършени в затворено помещение, но там са присъствали и мъже,като вратата е била отворена и минувачите без проблем са могли да огледат момичетата. 

Докато конкурсите за красота отдавна са позволени в Индонезия, организаторите внимават да не засегнат консервативните части на обществото. През 2013 г. в конкурса "Мис Свят" се отмени кръга по бикини, защото беше организиран сред предимно мюсюлманското население.

Конкурсът "Мис Вселена"  е популярен в Югоизточна Азия, особено в Индонезия, Филипините и Тайланд, където победителките стават знаменитости и влиятелни лица в социалните медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки