Туск: Трябва да свикнем с факта, че започва предвоенната ера

OFFNews 29 март 2024 в 08:57 5240 8

Доналд Туск

Снимка Getty Images

Доналд Туск

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА.

"Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера. Не преувеличавам, това става все по-ясно с всеки изминал ден", заяви той пред германския вестник "Велт". "Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Тя е реална и започна преди повече от две години", отбеляза полският премиер.

Най-тревожното в момента е, че е възможен буквално всеки сценарий, каза Туск. "Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам", подчерта той, визирайки годината на капитулацията на хитлеристка Германия през Втората световна война.

В същото време Туск заяви, че наблюдава революция в европейския манталитет. Никой вече не поставя под въпрос необходимостта от обща отбрана. "Погледнете Германия, където е настъпил огромен обрат. Днес ХДС и ГСДП се състезават кой от тях е по-проукраински настроен", отбеляза той.

Предвид използването на мигрантските потоци от страна на Русия той призова за по-последователна защита на външните граници на ЕС. "Европейският съюз като цяло, като мощна организация, трябва да бъде психически готов да се бори за сигурността на нашите граници и територия", подчерта полският премиер.

По-рано тази сутрин полски и съюзнически самолети бяха вдигнати под тревога, след като Русия нанесе ракетни удари по Украйна, отбеляза Ройтерс, като цитира оперативното командване на полските въоръжени сили. Това "може да доведе до повишени нива на шум, особено в югоизточната част на страната", която граничи с Украйна, уточниха полските въоръжени сили в "Екс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

30.03 2024 в 08:54

бе то хубаво, със всичко съм съгласен казано по-долу, само едно не сте на ясно

когато преговаряш с психопати от това ниво, въоръжени с оръжия , които могат да приключат с човечеството, трябва да си много внимателен и далновиден.

перфектни ли са западните лидери? ми не, очевидно. И с прекомерната милозливост и арогантност на прогреса и с нерешителност си вардят службичките. Качиха им се на главите и зелени терористи, и леви откачалки, а напоследък и крайнодесни откачалки обраха електората, щото като не си слушаш хората, и ти го слагат на изборите.

Путин разбра ли как страха и лъжата на която му е изградена империята му е изкривила разбирането за възможностите на Русия?
Как се реформира такова нещо? Не можеш с прекомерна сила, ще ни самозатрие с нюкове.

Аз по се притеснявам за Китай, където си укрепват утопията базирана на социален цифров кредит, в стил Black Mirror. Ако това почнат да изнасят като продукт, няма свобода никъде.

Диктатура от нов вид се очертава.

135

7

Far Rider

29.03 2024 в 12:16

Ето какво казва Мелони за исляма, ислямизацията и емиграцията: https://www.youtube.com/watch?v=GV7O18IZQug
Ако не успявате разберете какво казва ще го преведа.

-690

6

nms

29.03 2024 в 11:52

Ами ще се готвим, заради европейски политическите калъфи които допуснаха путинчо да стани новия сталин.

2099

5

Mateevk

29.03 2024 в 11:16

Ето какво ни донесе руският мир и неговият "многополюсен" свят - свят на много войни, които могат да прераснат в една голяма. И още има хора, които дори не бих нарекъл полезни идиоти, а извратени малоумници, които продължават да бранят с пяна на уста империята на мракобесието, терора и смъртта, която настъпва по всички фронтове. А ние не можем да се защитим. Няма да има бъдеще за децата ни, докато това чудовище в Кремъл не бъде смазано.

2550

4

alfakentavur

29.03 2024 в 11:00

СССРайхът се върна с големи крачки към азиатското си начало.

11300

3

yoghurt

29.03 2024 в 10:39

Не успяха по друг начин. В момента в Русия се заражда поколение с изкривено минало. Но изкривяването на миналото не е нов феномен, тъкмо за хората, които Фар Райдър спомена. Раковски, Вазов, Захарий Стоянов, Гарибалди, Моцарт - няма известен човек, който да не е от тях.

135

2

Far Rider

29.03 2024 в 09:35

Valioka, с голямо съжаление трябва да призная, че имаш право. Всеки път когато напиша нещо подобно тук една групичка ми слага минуси. Моят живот е към края си, но ми се ще да видя тези (с минусите) как ще се справят! Защото циничните, егоцентрични западни политици и обитатели не искат да си дадат сметка какво се случва. Харесва им да живеят в кристалната си сфера на "благополучие, спокойствие и безвремие". Това е стратегията на масонерията и те успешно ни превръщат в "универсални консуматори", чийто имена са заместени от номера на банковата им сметка. От всички западни политици единствено Джорджа Мелони (премиер на Италия) го каза в прав текст и се възпротиви на тази стратегия. За съжаление в Задунайская губерния борбата е между клановете - наследници на БКП и тя измества всички други аспекти на живота.

318

1

Valioka

29.03 2024 в 09:20

Прочетете, моля, документът приет на официален форум от руската православна църква. Тук няма място да го публикувам. Отвратителна, човеконенавистна, сатаниска декларация, която не поставя под съмнение намеренията на матушката. В такива големи империи само вътрешен дисбаланс може да разконцентрира нещата, което вероятно ще се и случи. Защото за съжаление, тъпите (простете за израза) западни лидери, включително и САЩ, така и не намериха начин и смелост да снабдят Украйна с необходимото и оръжие. И оня тъпак (простете за израза), конгресменът от Щатите, както и неговите съпартийци, се възпротивиха на помощта за Украйна точно в този възлов момент. И на мен ми се струва, че за съжаление, всички ние ще платим огромна цена... Дано да не съм прав.
 
X

Да помогнем на украинските деца!