Турция отправи предупреждение на Москва за атаката срещу кораба ''Шюкрю Окан''

OFFNews 18 август 2023 в 08:46 4517 1

Снимка Сабах

Турция е предупредила официално Москва да избягва по-нататъшна ескалация, след като руската армия откри предупредителен огън на 13 август, за да спре товарния кораб "Шюкрю окан" в Черно море и взе плавателния съд на абордаж, а екипажа и капитана на кораба - турчин, постави на колене под дулата на автомати. Това съобщиха от Центъра за борба с дезинформацията към отдела за комуникации към администрацията на турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Корабът плаваше под флага на Палау, но собственикът на товарния кораб и екипажът са граждани на Турция. Знаково е също, че носи името на вицеадмирал Шюкрю (Шюкюр) Окан, турски военен (служил на крайцера "Хамидие"), политик и близък съратник на Мустафа Кемал Ататюрк.

„След руската намеса нашите партньори в Руската федерация бяха надлежно предупредени да избягват подобни действия, които водят до ескалация на напрежението в Черно море“, се казва в доклада, съставен от турската страна. 

Според "Дейли сабах" по този начин от кабинета на Ердоган са отговорили на критиките, че Анкара не е направила публичен коментар за инцидента . Според Центъра за борба с дезинформация технически по случая трябва да реагира Палау, под чийто флаг плава корабът.

„Дори ако собственикът на "Шюкрю Окан" е турчин, корабът не плава под турски флаг“, казаха от Центъра, като отбелязаха, че в случая е по-важно под какъв флаг е бил корабът, а не самоличността на собственика .

Руското министерство на отбраната съобщи , че патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" е открил сухотоварен кораб, който е плавал под флага на Палау за украинското пристанище Измаил и който "не е отговорил на искането да спре за проверка за превоз на забранени стоки“. Според разпространена в социалните мрежи информация екипажът пратил руснаците да вървят "при крайцера Москва". Руската страна заяви, че за „принудителното спиране на кораба от е лир открит предупредителен огън от автоматично стрелково оръжие“. Едва тогава корабът спрял, а руски военни го взели на абордаж и заснели цялата акция, която по-късно беше показана с пропагандна цел, а също и за сплашване на други цивилни кораби в Черно море. Кадри от хеликоптер показват мъж във военна униформа, стоящ на палубата, с хора, коленичили наблизо с ръце зад главите си. След това военните вървят покрай товарния кораб с оръжия в ръце, влизат в рулевата рубка и викат, за да спрат двигателя, след което членовете на екипажа, които са в рулевата рубка, коленичат с ръце зад главите си под дулата на руските автомати.

Междувременно се сгъстяват облаците над корабите от руския Черноморски флот. Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи тази сутрин, че в четвъртък вечерта ВСУ са атакували с морски дронове кораби на Черноморския флот. "В хода на отразяване на атаката украински морски дрон беше унищожен с огън от бордното въоръжение на корабите на ЧФ "Питливий" и "Василий Биков". 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки