Трима полски министри подадоха оставка заради подслушвания

ОFFNews 10 юни 2015 в 21:59 1772 5

Снимка REUTERS/KACPER PEMPEL

Полският финансов министър Матеуш Счурек.

Трима полски министри и парламентарният говорител подадоха оставки във връзка със скандал с подслушване, съобщи премиерът на страната Ева Копач, цитирана от RT.

Министрите са тези на здравеопазването, финансите и спорта. Освен тях още няколко политици напускат парламента, а Копач се закани да уволни главния прокурор на страната, тъй като разследването срещу тримата министри вървяло бавно.

Политиците били тайно записани по време на частна среща в ресторант във Варшава през 2013 и 2014 години, като записите изтекоха в интернет преди няколко седмици.

Записите разкриват как министрите се шегуват непристойно с чуждестранни лидери и свои колеги и правят недискретни коментари за тях. 

През 2014 г. в медиите в Полша изтече друг запис, на който се чува как външният министър на страната казва, че съюзът със САЩ не струва нищо и сравни тогавашната позицията на правителството на Полша с тази на човек, даващ орална любов.

"Полско-американският съюз не струва нищо. Дори е вреден, защото създава фалшиво чуство за безопасност в Полша", коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови