Трета сила. България яде най-много хляб в света след Турция и Сърбия

OFFNews 22 юни 2023 в 21:36 2728 0

Снимка OFFNews

Консумацията на хляб в Турция се е увеличила за една година с близо 80 килограма, експерти твърдят, че заради обедняването на населението.

Турция, Сърбия и България заемат челните три места в света по най-голяма консумация на хляб, съобщи турският сайт Haber Erk с позоваване на най-новите статистически данни. Прави впечатление, че спрямо предишни подобни класации от миналата година България се е издигнала с едно място нагоре.

Годишно всеки средностатистическият турчин изяжда 199,6 кг хляб, в Сърбия консумацията на глава от населението е 135 кг, а в България 131,1 кг. Haber Erk има своето обяснение за шампионското място на Турция, което може частично да важи и за подгласниците й. "Високата инфлация и неравенството в разпределението на доходите накараха хората с ниски доходи, които не можеха да си позволят повечето от основните хранит, да консумират хляб. Продукти като зеленчуци и бобови растения постепенно изчезват от масите, където месото, млякото и млечните продукти вече са били премахнати по-рано. В замяна гражданите с ниски доходи са склонни да ядат по-засищащи храни, а хлябът е един от тях", сочи изданието. През ноември 2022 година турците са изяждали едва 120 килограма хляб годишно.

Украйна и Кипър допълват списъка на петте водещи страни по консумация на хляб съответно с 88 и 74 килограма.

Значително по-ниска е консумацията в други страни от Европа. Германия например консумира по 57 кг хляб годишно на човек, Франция - 50 кг, Испания - 46 кг, Италия - 44 кг, Великобритания - 37 кг. В САЩ се изяждат по 17 кг хляб годишно на глава от населението.

С най-ниско потребление на хляб в света е Индия - 1,75 кг, следвана от Нигерия - 2,26 кг и Бразилия - 2,88 кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews