Tръмп: Русия подкрепя вражески режими, да защитим нашата цивилизация

OFFNews 06 юли 2017 в 22:49 10525 8

Снимка whitehouse.gov

Главният въпрос днес е - иска ли Западът да оцелее? Имаме ли доверието между нас и храбростта да съхраним нашата цивилизация от тези, които искат да я унищожат? Дори и да имаме най-развитите икономики на света и най-добрите оръжия, ако не сме силно семейство, с общи ценности, няма да оцелеем.

Това заяви американският президент Доналд Тръмп в речта си на площад "Крашински" във Варшава пред множество, развяващо полски и американски знамена.

Нашата цивилизация трябва да бъде защитена. Нашата свобода и цивилизация зависи от връзките ни, историята и паметта. Полша и нейният народ продължават тази борба. Както Полша не падна на колене, така и Западът няма да бъде сломен, заяви американският президент.

Говорейки за новите заплахи, Тръмп призова Русия да "престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места и с подкрепата си за вражески режими, в това число Сирия и Иран, и вместо това да се присъедини към общността на отговорните страни в борбата им срещу общи врагове и в защита на цивилизацията".

В речта си американският президент каза още, че Западът се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира:

"Днес Западът се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата увереност и които излагат на риск нашите интереси. За да отвърне НАТО на тези нови форми на агресия, в това число пропаганда, финансови престъпления и кибервойна, организацията трябва да се адаптира"

Да се увеличат разходите за отбрана

Тръмп потвърди американския ангажимент към член Пети от договора за НАТО. Президентът каза, че САЩ са демонстрирали не само с думи, но и с делата си, че застават твърдо зад член Пети, потвърждаващ ангажимента за колективна защита - "Да се говори е лесно, важни са обаче действията".

В речта си във Варшава Тръмп подчерта, че трябва да се увеличат разходите за отбрана и "на източния бряг на Атлантическия океан", имайки предвид европейските членки на НАТО.

Американският президент похвали Полша, че е спазила ангажимента си да увеличи разходите за отбрана и нарече полския премиер Беата Шидло "наистина невероятна".

Тръмп благодари на Полша за гостоприемното й отношение към американските войници.

Присъствието на войските на САЩ е "символ на американската привързаност" към Полша и "нейното място в силна и демократична Европа", каза той.

Руските енергийни доставки за Европа

В речта си Тръмп засегна и темата за Русия и за нейните енергийни доставки за Европа.

Той каза, че САЩ искат да разширят партньорството си с Полша, особено в износа на енергия, така че страната да не бъде заложник на един енергиен доставчик.

Тръмп заяви, че САЩ искат да развиват връзките си с държавите, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Ние искаме да ви осигурим достъп до алтернативни енергийни източници, така че Полша и нейните съседи никога повече да не се оказват заложници на един-единствен доставчик на енергия, заяви Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

8

рамбо

07.07 2017 в 09:56

Скоро ще им доставят на поляците "алтернативен" американски втечнен газ. Е, той е 3 пъти по-скъп от руския, но пък е демократичен и атлантически. Чудя се как нашите русофоби на хранилка още не са поискали и ние да минем на американския газ?

10571

7

Hissarion

07.07 2017 в 09:33

Присъствието на войските на САЩ е "символ на американската привързаност" към Полша. То и руския цар сигурно едно време е бил много привързан към Полша.

77927

6

El Commandante

07.07 2017 в 08:10

Напълно съм съгласен.
Полша, както и всички останали трябва да дават все повече и повече пари на Америка, за да могат американците да си купуват неща с кредитните карти.

Няма значение че оръжията са ташак работа, а газа идва троен, тва са подробности.

Просто всички трябва да дават повече пари на Америка, кое точно не ви е ясно тука?

23293

4

Стефан

07.07 2017 в 03:28

Не, разбира се. Търпят ги по инерция, понеже някой някога е казал, че американците са добрите, а руснаците - лошите.
Прочее - по същия начин някога рока беше правилен, а диското - кофти. Днес никой не знае какво е диско, макар че го слушат масово, а рокът е отвратителен.
И с американската военна истерия така. Кой къде ще ги подкрепи, по наште земи?:))

23293

2

Стефан

07.07 2017 в 00:22

Ъхъ. "Дайте кинти, за бога!"
Тръмпе, дойде време да плащате на "съюзниците" си, не само да ги обирате.
На коя софийска бабичка е дотрябвал твоя газ, два пъти по-скъп от руския? За да омаже със златен кич жена ти и нужника на белия дом? Освен в новия йорк?

А каза ли на поляците, какво ще им струват твоите ракети в полша? Че руските Искандери ще изтрият градовете и селата, където са тия шахти? И че не можеш да ги спреш, по принцип?