Трагедия край Мъртво море: Дете загина, осем са ранени при срутване на скали

OFFNews 24 август 2023 в 16:15 2179 0

Служители на реда на мястото след инцидента.

Снимка Полиция на Израел

Служители на реда на мястото след инцидента.

Осемгодишно момче е загинало, а осем души са били ранени при срутване на скали в Нахал Давид в Израел, край Мъртво море, в четвъртък сутринта, предадоха израелските медии. Четиригодишно момиченце и още двама души са получили средни наранявания.

Загиналото момче се казва Йехуда Леви, жител на селището Хемдат в долината на река Йордан, уточнява Jerusalem Post.

На мястото на инцидента са били извикани хеликоптери, за да помогнат за извеждането на ранените от скалите. Пристигнали са и голям брой служители на полицията, пожарната, спасителната служба и амбулаториите.

В спасителните дейности са участвали и подразделение 669 на израелските военновъздушни сили, както и медицински сили на въоръжените сили, съобщават от пресслужбата на израелската армия.

Участъкът от магистрала 90 между Ейн Геди и контролно-пропускателния пункт Метсоке Драгот са били временно затворен за движение и отворен отново следобед.

Екип от природния резерват Ейн Геди е помагал за справяне със скалното срутване.

Било е изпратено и звено за реакция при психотравми и кризи, за да окаже помощ.

Двама от ранените са били докарани с хеликоптер в медицинския център "Сорока", а други двама се лекуват в детската болница "Сафра" към медицинския център "Шеба". Италиански турист, пострадал при инцидента, се лекува в медицинския център "Хадаса" в Айн Керем.

8-годишният Лави Бар Давид, който е пострадал при инцидента, разказва пред израелски медии:

"Недалеч от водопада скалите паднаха върху нас. Сестра ми загуби пръст на крака си, аз бях ударен от камък по главата, а сестрите ми също бяха ударени от няколко камъка. Когато сестра ми каза, че е била ударена много силно по пръста, аз свалих ризата си и я завързах пред раната. Тя е на 5 години. Знам, че когато се отвори рана, кръвта трябва да се спре бързо, а ние нямахме нищо друго."

Бащата на Лави, Йонатан, обяснява:

"Аз вървях последен в нашето семейство, имаше още няколко семейства преди нас. В този момент всичките ми деца ме подминаха и се придвижиха напред. Паднаха камъни с големината на превозни средства. Беше за част от секундата. Виновен съм, че не успях да хвана едно от децата. Спасихме всички край себе си, които можахме. Аз се измъкнах без драскотина.

Трите ми по-големи дъщери получиха леки наранявания - допълва той. - По-голямата ми дъщеря се обади първо в полицията. Разбрахме, че има доста хора и ѝ казах да каже да доведат спасителен хеликоптер. Взех на ръце малката си дъщеря, която беше ударена в главата, помолих се и побягнахме към входа на резервата".

Парамедикът Лиор Шаша и медикът Маджхад ал-Амор коментираха, че районът е труднодостъпен, затова оставили линейките на паркинга на потока и вървели с медицинското оборудване около 25 минути, когато забелязали първите ранени - 5-годишно момче в безсъзнание с тежка стомашна травма; 40-годишна жена и 12-годишно момиче, също с наранявания, но в съзнание.

"Заедно със спасителния отряд и медицинските сили на ЦАХАЛ (Израелски отбранителни сили) оказахме медицинска помощ на детето и проведохме продължителни реанимационни операции. Беше описано, че жената и момичето са в леко до средно тежко състояние. На паркинга на потока пристигнаха още четирима ранени, сред които мъж на около 20 години, мъж на около 40 години, момиче на около четири години и момче на около осем години, което е било ранено от камъни. Състоянието на момиченцето, което е пострадало в областта на главата и крайниците, е определено като средно тежко, а състоянието на момчето и двамата мъже - като леко. След лечението на терен евакуирахме ранените с хеликоптери до болниците. Освен това лекувахме на място редица пострадали от безпокойство, които станаха свидетели на случилото се".

Министърът на опазването на околната среда Идит Силман е бил информиран непрекъснато в реално време как тече спасителната операция и какво е необходимо. Със случилото се са били ангажирани министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, началникът на Израелската полиция Коби Шабтай, командирът на южния полицейски район Амир Коен и представители на ЦАХАЛ, Службата за природата и парковете, Пожарната и спасителната служба и други спасителни служби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки