Това лято в Южна Африка без Путин

Александър Леви и Катрин Гишар 02 май 2023 в 19:40 3573 8

Снимка Getty Images

Сирил Рамапоса не може да гарантира, че няма да му се наложи да арестува Владимир Путин, ако стъпи на южноафриканска земя.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В ООН Китай и Индия гласуваха за резолюция, която нарича Русия агресор в Украйна. Макар досега да са се въздържали от гласуване на резолюциите на ООН осъждащи руската инвазия в Украйна, на 26 април Китай и Индия одобриха текст, в който се споменава "агресията на Руската федерация срещу Украйна, а преди това и срещу Грузия". Тази резолюция не се отнася пряко за войната в Украйна, а за сътрудничеството между Съвета на Европа и ООН. По време на дебатите всъщност имаше две гласувания, първото от които беше дали да се включи параграфът, в който се споменава войната в Украйна, или не. Китай и Индия се въздържаха. Но когато дойде време да се гласува резолюцията, в която в крайна сметка беше включен параграфът, и двете държави одобриха текста. Индия и Китай, които са основни търговски партньори на Русия, явно се мъчат да балансират, за да не обидят Европа и Съединените щати, горещи поддръжници на Украйна. Киев покани индийския министър-председател да посети Украйна, но досега няма отговор. Китайският президент, който наскоро посети Москва, най-накрая проведе и телефонен разговор с украинския президент Зеленски миналата седмица.

Има всички основания да се смята, че Путин няма да отиде в Южна Африка това лято. След поредица от обрати по въпроса се съобщава, че властите в Претория най-накрая са "посъветвали" руския държавен глава да не участва в следващата среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) през август. Причината за това е издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на ръководителя на Кремъл, с която той е държан отговорен за "депортирането" на хиляди украински деца в Русия от началото на войната. "Нямаме друг избор, освен да го арестуваме", заяви пред местната преса южноафрикански служител - тъй като Южна Африка е член на Международния наказателен съд - и предположи, че руският президент все пак ще може да присъства на срещата на върха - чрез видеоконференция.

Агент на ГРУ в обкръжението на дъщерята на Немцов? Това твърдят полските власти, които вече почти година държат в ареста испанския журналист на свободна практика Пабло Гонзалес, който беше експулсиран от Украйна по подозрение в принадлежност към ГРУ - руското военно разузнаване. Мъжът, чието истинско име е Павел Рубцов, е син на испанка, емигрирала в СССР, и има двойно гражданство. Според полските следователи, в качеството си на "испански журналист" той е проникнал във фонда, управляван от Жанна Немцова, дъщерята на руския опозиционер Борис Немцов, който беше убит през 2017 г. (в същото качество той е отразявал и войната в Донбас, преди да попадне в полезрението на украинското контраразузнаване). Полските следователи откриват в неговия цифров архив и изключително подробни отчети за дейността на членовете на фонда, който организира, наред с другото, семинари и летни училища за журналисти и правозащитници. Те са били придружени от искания за осребряване на разходите, вероятно адресирани до неговите куратори от ГРУ.

Ватиканската мирна мисия, за която никоя от воюващите страни не е чувала. В самолета, с който папа Франциск се връща в Рим от Унгария на 30 април, понтификът спомена за първи път за негова тайна мирна мисия в Украйна : "Всички искат да намерят път към мира. Готов съм да направя всичко, което е необходимо. В ход е една мисия, но тя все още не е публична", каза той. Оттогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не разполага с информация за подобна инициатива. В Киев също потвърдиха че "Президентът Зеленски не е дал зелена светлина за подобни преговори от името на Украйна", според източник, близък до президентската администрация. "Ако се провеждат някакви разговори, то те са без наше знание и одобрение", добави той. Ден преди отпътуването му за Унгария, на 27 април, папа Франциск беше посетен от украинския министър-председател Денис Шмихал. Ръководителят на украинското правителство подари на папата фотоалбум за войната, както и репродукция на петел, символизиращ съпротивата на украинския народ. Той също така покани папата "да дойде и да посети лично Украйна".

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

03.05 2023 в 13:54

Исках да напиша ЮАР.

-240

7

редовно четящ

03.05 2023 в 13:54

С две думи от ЧАР изпращат официален кукiш на жужака.

345

6

Джендо Джедев

03.05 2023 в 09:47

Доливо,

Мостът им е основна линия за снабдяване с оръжие, муниции и гориво. От тактическа гледна точка е задължително да се думне. Изнасянето може да стане и с лодки, рашняците имат вече опит в това. :) Па и да не се изнесат - важното е да клекнат.

22548

5

dolivo

03.05 2023 в 08:00

като думнеш мостчето, как ще се изнесат?

винаги съм се чудел на заплахите за срязване на гумите, ако спреш на някой дебил на мястото - ми като срежеш, остава там колата бе, аланкоолу

345

4

Джендо Джедев

02.05 2023 в 21:08

Познайте кои държави са гласували против резолюцията. Голем смех! :D

1000

3

PaulPierce

02.05 2023 в 20:47

щом Индия и Китай го отписаха, не му остава много

10298

2

AntiZ

02.05 2023 в 20:02

Аз викам без путкин в целия свят. Но има и друго: този червей може да реши да приключи войната на 9 май (според някои анализатори) и да активира "миротворците" като нашата фу-Рашка и разни други нищожества, да се водят преговори. Все се надявам преди това, да думнат Крим без една жертва от страна на ВСУ (според Резников). Да им клъцнат мостчето, сухопътната връзка, жп линийката, водицата, и хлебарките сами ще се изнесат с двеста, мами**** им фашистка (рашистка)!

2073

1

Johnny B Goode

02.05 2023 в 19:54

.... а наесен и в Москва без Путин.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков