Торнадото в Оклахома 8 пъти по-мощно от атомната бомба над Хирошима

Вероника Шербанова 22 май 2013 в 11:12 3192 2

Торнадо в Оклахома, Снимка: ЕПА
Торнадо в Оклахома, Снимка: ЕПА

Енергията, освободена от торнадото, което премина през американския щат Оклахома в понеделник, е била малко над осем пъти по-голяма от мощността на атомната бомба над Хирошима.

Това съобщиха в сряда учени от Националната метеорологична служба на САЩ, цитирани от Би Би Си,

Максималната сила на торнадото е била EF-5 - най-високата степен по шестобалната скала на Фуджита, която служи за класифициране на тези природни стихии.

По думите на специалистите скоростта на вятъра в окото на бурята е достигнала до над 320 км/ч. Ширината на торнадото е била 2 км. То се е намирало на земята около 45 минути, като е оставило разрушения в рамките на 27 км.

Най-голям е бил ударът за предградието Мур на град Оклахома.

Според официалните данни са загинали най-малко 24 души. Бройката може да бъде увеличена, тъй като някои от телата са взети направо от погребални къщи.

Първоначално спасителните служби съобщиха за 51 загинали и още 40 намерени тела. Властите обаче потвърдиха само за 51 жертви на бурята. По-късно медици обясниха, че в суматохата някои от телата са били преброени два пъти.

237 души са получили различни наранявания и са били прегледани от медицински екипи или в болници.

От понеделник вечерта не са били намерени нови тела, затова най-вероятно търсенето ще приключи скоро, обяви ръководителя на местната противопожарна служба Гари Бърд. На 98% съм сигурен, че няма да открием повече оцелели или жертви, посочи той. Целта била всяка локация да бъде претърсена по три пъти за всеки случай.

На жителите на предградието – около 55 000 души, е било дадено предупреждение за торнадо от около 16 минути, макар че обичайната практика предвиждала предупреждението да е между 8 и 10 минути. Двете училища, които бяха разрушени от стихията, не са имали бункери за защита на учениците.

Много от къщите в района са били построени върху твърда основа и не са имали мази, затова собствениците им са намерили по-трудно убежище.

В издирването на жертви и оцелели след торнадото са се включили повече от 200 спасители от Националната спасителна служба в Оклахома и други щати.

През 1999 г. през предградието Мур е преминало торнадо с най-голямата измерена скорост на ветровете – 310 мили в час.   

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
     
    X

    Защо марихуаната е забранена?