Тиери Бретон се кандидатира за председател на ЕК

OFFNews 02 август 2023 в 19:44 974 0

Снимка БГНЕС

Тиери Бретон

Макар че да си влиятелна фигура в Европейската комисия не е гаранция, че ще станеш неин ръководител - необходима е подкрепата на всички европейски лидери, както и утвърждаване от Европарламента - френският еврокомисар Тиери Бретон прави всичко възможно, за да изглежда като наследника на Урсула фон дер Лайен през следващите пет години, твърдят многобройни служители на Комисията и политически помощници, които са говорили с "Политико" при условие за анонимност.

Това включва използването на влиянието му, за да помогне за блокирането на назначаването на американската икономистка Фиона Скот Мортън на висша консултантска длъжност в изпълнителния орган на ЕС.

И докато Урсула фон дер Лайен остава най-правдоподобният отговор на "план А" кой до оглави органа на изпълнителната власт в ЕС след изборите за Европейския парламент догодина, нарастващата несигурност около нейните намерения означава отваряне на възможности за реализиране амбициите на други претенденти - включително на Бретон.

"Очевидно е, че Бретон иска тази работа. Всъщност това става все по-очевидно с всеки изминал ден", каза високопоставен политически съветник.

Перспективата Бретон да бъде председател на Комисията със сигурност ще разтревожи по-малките страни от ЕС, които се опасяват, че той може да действа в интерес на Франция.

Това може да предизвика безпокойство и във Вашингтон, тъй като Бретон има далеч по-слабо изразен трансатлантически профил от Фон дер Лайен и заема твърда позиция срещу технологичните гиганти, самоопределяйки се като човека, който налага спазването на правилата в цифровата област в Европа.

Когато Тиери Бретон за пръв път спомена за възможността да стане председател на Европейската комисия, дори той не изглеждаше да я приема много сериозно, отбелязва "Политико".

"Може би мога да обмисля нова задача по план Б", отговори с усмивка еврокомисарят по вътрешния пазар, когато на събитие на "Политико" бил попитан дали иска най-високия пост, предизвиквайки смях.

Дори ако Бретон не получи висшия пост, различни служители на Европейската комисия и политически съветници заявиха, че той все пак може да се стреми към една по-ангажирана роля като заместник-председател на Комисията през следващия мандат, който да следи за прилагането на технологичните правила на блока. Сред тях са Законът за цифровите услуги, който обхваща онлайн съдържанието, и Законът за цифровите пазари, който има за цел да насърчава лоялната конкуренция в цифровото пространство.

"Политико" припомня като един от плюсовете на Бретон за евентуалната му кандидатура за председател на ЕК влиянието, който натрупа в един от критичните ресори в Брюксел – "контрола на свещения единен пазар на 27-те държави членки на ЕС".

Бивш министър и главен изпълнителен директор в областта на технологиите, Бретон постави своя печат върху всичко - от ваксините срещу КОВИД-19 през артилерийските снаряди за войната в Украйна до прилагането на цифровите правила на ЕС.

Сега Бретон изглежда е готов да придобие още по-голямо влияние, тъй като основният му съперник в Комисията - по-либералната в икономическо отношение датска антитръстова еврокомисарка Маргрете Вестагер, иска да получи нова роля начело на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), посочва "Политико".

На фона на тези разсъждения за това кой потенциално може да оглави Европейската комисия след изборите догодина, "Политико" публикува и новината, че Бретон си е купил замък във френската провинция, съобщили от екипа му пред медията.

Разположен в централна Франция в селцето Гаржилес-Дампиер - класирано сред най-красивите места в страната - по поречието на река Крьоз, замъкът Гаржилес е построен през 8-и век.

Бретон купил имота от местната художничка Аник Тевнен, която станала негова собственичка през 1998 г., за да го използва като художествена галерия. Екипът на Бретон съобщи, че той не планира да живее там и възнамерява да го запази като културно пространство.

Според местния всекидневник "Бери Репюбликен"френският еврокомисар дискретно е извършил покупката преди няколко месеца за неразкрита сума.

"Продължавам да управлявам замъка, да приемам публика, да организирам изложби, това е желанието на г-н Бретон", заяви Тевнен пред местното издание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков