Терорът стигна и Барселона: Ван се вряза в туристи, 13 убити и 100 ранени

OFFNews 17 август 2017 в 18:51 24596 14

Микробус се вряза в туристи в центъра на Барселона. Каталунските власти потвърдиха за 13 убити и най-малко 100 ранени при атентата.

Атаката е станала на най-оживената пешеходна улица в столицата на Каталуня - Лас Рамблас, в близост до търговския център "Ел корт инглез". Властите предупреждават хората да избягват района около Плаза Каталуня. 

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи, че полицията е арестувала двама души след атентата - единият е мароканец, а другият е от испанския анклав в Северна Африка Мелиля. Те са свързани със случилото се, но нито един от тях не е шофьорът.

След нападението шофьорът е напуснал микробуса и е тръгнал пеша. Както изглежда, не е въоръжен, заяви говорител на каталунската полиция.

Вестник "Вангуардия" съобщи, че един от предполагаемите организатори на нападението е убит в престрелка с полицията - това е станало в община Сан Жуст Десверн, на около 10 километра от Барселона.

Експлозия през нощта в сряда в жилище в община Алканар край Барселона е предшествала атентата и е свързана с него. Има един убит, седем са ранени. Къщата е изцяло разрушена. По информация на вестник Ел Паис, на мястото на взрива са открити бутилки с пропан-бутан.

В четвъртък вечерта бял Форд Фокус е прегазил двама полицаи на КПП за контрол на автомобилното движение в Барселона. Шофьорът е застрелян от служители на реда. Все още не е ясно дали случаят е свързан с атентата.

Каталунската полиция уточни, че няма заподозрени, укрили се в заведение в града. По-рано днес вестник "Периодико" съобщи, че шофьорът на микробуса се е укрил в турски ресторант и е възможно да е взел заложници - това обаче не се потвърди.

Дрис Укабир, на името на когото е бил нает бусът, използван за атентата в Барселона, е заявил пред полицията в Каталуния, че са му откраднати документите.

Открит е втори микробус, който вероятно принадлежи на извършителите на терористичния акт, предаде телевизия "24 орас".

"Ислямска държава" пое отговорността за атентата в Барселона, съобщи информационната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс.

"Извършителите на атентата в Барселона са войници на Ислямската държава и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията", пише агенция Амак, имайки предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу групировката.

По време на нападението много хора са се скрили в магазините и кафенетата по улицата. Метрото и градският транспорт в района са спрени.

"Настана огромна суматоха. Чу се огромен шум и всички се разбягаха, за да се скрият. Беше ужасно. Всички бяха обхванати от паника", разказа пред Би Би Си 20-годишният студент Марк Еспарсия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

14

"марокански произход.Тоя не е бежанец. "

Това само доказва, че дори второ или трето поколение мигранти не могат да бъдат интегрирани.

10538

13

Black Hex

18.08 2017 в 09:02

Какви бежанци те гонят....буса е нает от френски гражданин от марокански произход.Тоя не е бежанец.

Не разбирам тази удавническа позиция. Не бил бежанец, французин е, защото бил френски гражданин... Ами те и циганите са български граждани от цигански произход, ама не са българи! Или за вас толерастите са? Или няма никакво значение, важно е да тръбите това кое е "добро" и кое е "лошо" соред спуснатите ви опорни точки. Иначе няма надник.

13507

11

Няколко месеца по-рано....
Половин милион испанци се вдигнаха на протест, искат повече мигранти
https://offnews.bg/sviat/polovin-milion-ispantci-se-vdignaha-na-protest-iskat-poveche-migranti-647612.html

11739

9

muhlio

17.08 2017 в 23:52

"И после бежанците не могли да се интегрират"...
Какви бежанци те гонят....буса е нает от френски гражданин от марокански произход.Тоя не е бежанец.

26179

8

ELPIDA

17.08 2017 в 22:02

Псевдолиберастията - пагубна,Мултикултурастията - утопия!

13350

7

torbalancho

17.08 2017 в 21:13

само 12 ли пуфф...