Тереза Мей с ултиматум към Путин: чака до полунощ обяснение за отровения шпионин

ОFFNews 13 март 2018 в 11:06 9409 9

Москва трябва да даде обяснение до полунощ във вторник защо руски невропаралитичен газ е използван за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания, заяви британския премиер Тереза Мей. Ако не получи обяснение, случаят ще се разглежда като незаконна употреба на сила от руската държава над Великобритания

След съвещание на националния съвет по сигурност, Мей каза пред депутатите, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето и предупреди, че Великобритания не би толерирала подобни "безочливи опити за убийство на своя територия".

В същото време американският държавен секретар Рекс Тилърсън обяви, че атаката над Сергей и Юлия Скрипал изглежда "наистина груб акт... и очевидно идва от Русия", затова трябва да има "сериозно последици".

Позицията на Москва е, че тези обвинения са "неоснователни".

Тонът между Великобритания и Русия се изостри безпрецедентно за последните години след посегателството над Скрипал. Той и дъщеря му бяха открити отровени в мол в град Сейлсбъри. Според разследването за целта е употребен невропаралитичният газ "Нoвичок", разработен от руските военни.

Британският външен министърт Борис Джонсън е повикал на разговор в Уайтхол руския посланик в Лондон и е поискал обяснение.

Незабавната реакция на руската страна дойде от говорителя на външното министерство Мария Захарова, която нарече това "провокация" и "цирк на британския парламент". А руския депутат Андрей Луговой, който бе обвинен за сходното отравяне на дисидента Александър Литвиненко през 2006 г., нарече изказването на Мей "най-малкото безотговорно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

8

Дедо Пене

13.03 2018 в 13:58

Руснаците явно трудно си взимат поука! Запътили са се със сериозни крачки към втора студена война. Миналият път видяхме какво стана, но очевидно искат да пробват пак.

6000

5

Boyko Stankushev

13.03 2018 в 12:34

На руснаците им е стар навик това. Разликата между Путин и Брежнев е само в използваните технологии и техники.

25665

4

Victimized

13.03 2018 в 12:17

Не вярвам да има човек който би се хванал на тая история.
Преди поне бяха по креативни в изфабрикуването на несъществуващи актове на агресия. Минаваха години докато се изясни случая, това тука е направо смехотворно.

6145

3

kokoten

13.03 2018 в 11:36

...англичаните никога не са блестели с особен интелект,но сега наистина удариха дъното....то,бива,бива,тъпота,ама......