Ципрас: Можем да постигнем споразумение, Меркел: Изключително трудно

OFFNews 12 юли 2015 в 17:11 14693 21

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и канцлерът на Германия Ангела Меркел

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви днес, че идва на среща на върха на Еврогрупата с желание да се постигне съгласие тази нощ.

Той заяви, че ще се бори за компромис за страната му, която е заплашена от напускане на общата валута.

"Тук съм, за да постигнем компромис. Дължим го на хората в Европа, които искат Европа да е обединена, а не разделена", каза Ципрас пред журналисти.

"Можем да постигнем съгласие тази нощ, ако всички го искат", категоричен беше Ципрас.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче не беше толкова сигурна. Тя заяви , че положението е "изключително трудно", след като финансовите министри в Еврогрупата не успяха да постигнат съгласие за нова помощна програма за Гърция. Меркел посочи, че трябва да се "претеглят предимствата и недостатъците".

"Най-важната валута я няма – това е доверието и надеждността", каза Меркел.

"Франция ще направи всичко за споразумение тази нощ", заяви френският президент Франсоа Оланд. "Залогът е да спасим единството на Еврозоната, залогът е Европа".

Той призова колегите си да мислят не за националите си интереси, а за интереса на Европа като цяло.

"Ще се боря до последната секунда за сделка!", зарече се председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той каза, че се намира в "борбено настроение".

"Много трудно е да се прогнозира...", каза словенският премиер Миро Церар. "За нашата страна е важно Гърция да остане в еврото съгласно принципа на солидарността и хуманитарните принципи".

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че днес е заложено бъдещето на Европа. "Трябва да сключим споразумение днес и мисля, че ще успеем", каза Шулц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков