Тайни на КГБ изнесени от съветски дисидент

OFFNews 07 юли 2014 в 18:48 7064 0

Държани в тайна 20 години оригинални документи на КГБ бяха публикувани от архивния център "Чърчил" на Кеймбриджкия университет, съобщава Асошиейтед прес.

Досиетата са били изнесени тайно от Русия през 1992 година от Василий Митрохин, високопоставен служител от КГБ. Той е старши архивист в чуждестранния отдел на КГБ и таен дисидент. Повече от десетилетие Митрохин прави копия на различни документи, до които има достъп, а след това ги изнася от страната.

Документите описват заговори, саботажи, армии от агенти, действащи под прикритие в западните страни. Те са определени като "най-важния единичен разузнавателен източник за всички времена" от британските и американските власти, казва историкът Кристофър Андрю.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Митрохин пътува до една от балтийските държави (никога не става известно до коя). Там занася няколко от документите, с които разполага, в американското посолство, откъдето обаче го отпратили. След това опитва в британското посолство, в което младши дипломат го кани да седне и го пита "Искате ли чаша чай?"."Това изречение променя живота му", разказва Андрю

След това Митрохим живее под фалшиво име и постоянна полицейска охрана във Великобритания до смъртта си през 2004 г. на 81 – годишна възраст.

Светът научава за него през 1999 г. Тогава Кристофър Андрю публикува книга на основата на предоставените от дисидента. Тя предизвиква сензация, защото разкрива истинската самоличност на повече от 1000 агенти на КГБ. Включително и на Мелита Норууд, 87-годишната „прабабата шпионин“, която предавала британски ядрени тайни на СССР години наред. Досиетата я описват като „ надежден, лоялен и дисциплиниран агент“.

Тя е по-ценена и от прочутите Кеймбриджки шпиони, висши служители на британското разузнаване, работили и за Съветския съюз. Документите описват Гай Бърджис като човек, който "постоянно е под влиянието на алкохола", а Доналд Маклийн като не умеещ да пази тайна.

Документите разкриват, че съветските агенти са криели оръжия и комуникационно оборудване на тайни места в страните от НАТО. Сред тях е карта на Рим, на която са отбелязани три тайника с подробни инструкции как да бъдат намерени.

Макар някои агенти да са действали на Запад, много повече са били тези, които са работели в съветския блок. Досиетата изброяват агенти под прикритие, изпратени в бивша Чехословакия. Те трябвало да проникнат сред дисидентите, стоящи зад продемократичното въстание от 1968 година. Други вземали на прицел хора от обкръжението на полския свещеник Карол Войтила – бъдещия папа Йоан Павел Втори. 

Архивът предоставя достъп до 19 раздела, съдържащи хиляди документи на руски, написани на машина от Митрохин въз основа на оригиналните му ръкописни бележки. Самите ръкописи остават засекретени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews