Сводка на войната, 22 май 2023 г. Ден на солидарност с политическите затворници в Беларус

Александър Леви и Катрин Гишар 22 май 2023 в 20:11 2546 2

Протасевич

Снимка БТА/АП

Задържането на Роман Протасевич.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Какво се случва в руската област Белгород? Както обикновено, украинците коментират с ирония събитията в региона, който според руските власти е жертва на "диверсионна" атака от другата страна на границата. "Следим с голям интерес случващото се там, но нямаме пряка връзка с тези събития", заяви президентският съветник Михайло Подоляк. Два руски доброволчески отряда, сражаващи се в състава на украинската армия, поеха отговорност за нападението, което според тях е имало за цел да създаде "пояс за сигурност" зад украинската граница. Представител на украинското военно разузнаване ГУР, което руснаците обвиняват, че е организатор на операцията, потвърди, че става дума само за руски граждани. "Мисля, че можем само да поздравим решителните действия на руските опозиционни граждани, които са готови да водят въоръжена борба срещу престъпния режим на Путин", заяви Андрей Юсов. От руска страна властите задействаха "антитерористичния" план в региона и дори започнаха да евакуират жителите на засегнатите населени места, като същевременно сведоха до минимум мащабите на това нападение, чиито реални размери все още не са известни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е украинска операция за "отклоняване на вниманието" от поражението им в Бахмут, който руските власти твърдят, че са "освободили" напълно този уикенд с цената на боеве, продължили до смърт. Тази информация се отрича от Киев.

Армения е готова да отстъпи по въпроса за Нагорни Карабах. Ереван е готов да признае азербайджанския суверенитет върху част от този анклав, за който двете страни враждуват от 1990 г. насам. Това заяви за първи път прозападният министър-председател Никол Пашинян, като посочи, че в замяна арменската страна ще поиска зачитане на правата на жителите в региона и арменски контрол върху част от Карабах, обхващаща около 29 800 кв. м, срещу 86 600 кв. м, отстъпени на Баку. През последните 30 години напрежението и сблъсъците между Армения и Азербайджан неколкократно прераснаха в пълномащабна война, последната от които, през есента на 2020 г., до голяма степен беше спечелена от азербайджанската страна, която си върна голяма част от Нагорни Карабах. По този въпрос Никол Пашинян играе много сложна игра между западните си приятели и Москва, историческата сила пазител на Армения срещу Турция. Но основното му предизвикателство остава да убеди арменското обществено мнение в необходимостта от тези отстъпки. Очаква се той да се сблъска и с протестите на националистическата си опозиция.

Ден на солидарност с политическите затворници в Беларус. За втора поредна година беларуси, предимно живеещи в чужбина, изразиха подкрепата си за политическите затворници в страната, като организираха събития по целия свят на 21 май. Според "Вясна" ("Пролет"), основната беларуска опозиционна правозащитна организация, в момента в страната по политически причини са затворени 1525 души. Повечето от тях са арестувани и осъдени на дълги срокове затвор за протести срещу преизбирането през 2020 г. на Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. Това негово последно "преизбиране" предизвика големи демонстрации и безпрецедентна вълна от репресии. Датата 21 май беше избрана миналата година, за да се отбележи смъртта в ареста, една година по-рано, на опонента Витолд Ашурак, на 50-годишна възраст, официално от "сърдечен удар". Неговите другари и роднини обвиняват режима, че е отговорен за смъртта му.

Роман Протасевич беше "помилван" в Минск. Ден след този ден на солидарност с политическите затворници властите в Минск взеха много рядко срещано решение: помилваха Роман Протасевич, бившия редактор на опозиционната медия "Некста". Роман Протасевич беше причината режимът на Лукашенко да приземи в Минск самолет на Ryanair по маршрута Атина-Вилнюс под претекст за бомба, докато той беше на борда с приятелката си. Арестуван на летището, Роман побърза да заяви, че иска да "изкупи грешката си" към страната, като "окаже пълно съдействие на разследването". Обвинен в 11 престъпления, той е осъден на осем години затвор (сравнително "лека" присъда в сравнение с повечето му другари) и, още по любопитно, оставен под "домашен арест". Днес той е помилван. Семейството и приятелите му осъдиха натиска и сплашването, на които е бил подложен, но степента и истинските мотиви на "сътрудничеството" му са обект на всякакви спекулации, като някои не се колебаят да го заподозрат в съглашателство с режима.

Линк към телеграм-канала на "Svodka" на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1025

2

lancelot

23.05 2023 в 07:29

Те смъртта не я броят.
Тя не е важна. Резултатът е важен.

870

1

Constanza

22.05 2023 в 20:18

"...руските власти твърдят, че са "освободили" напълно този уикенд с цената на боеве, продължили до смърт."

Защо, преди този уикенд боевете не са продължавали до смърт?
 
X

Да помогнем на украинските деца!