Светът е категоричен: Убиецът на Навални се казва Путин

OFFNews 16 февруари 2024 в 15:27 3860 4

Навални
Алексей Навални.

Новината за смъртта на излежаващия многогодишна присъда в затворническа колония Алексей Навални шокира света и бе коментирана от множество политически лидери и общественици.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира новината по време на брифинг с германския канцлер Олаф Шолц. Днес той е на посещение във Федералната република. Зеленски беше категоричен, че истинският убиец на Навални е руският държавен глава Владимир Путин когото нарече "същество".

"Току-що стана известно, че Алексий Навални е починал в руски затвор. Очевидно е, че той е убит от Путин, както хиляди други измъчвани хора заради това същество. Путин не го интересува кой ще умре, стига да запази позициите си", каза украинският президент. 

А германският му колега добави, че руският опозиционер е платил с живота си за смелостта си да се върне в Русия.

"ЕС държи единствено руските власти отговорни за смъртта на Навални. Той се бореше за ценностите на свободата и демокрацията. В името на своите идеали той направи най-голямата жертва. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.  

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също излезе с позиция:

„Дълбоко разтревожени и натъжени сме от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин не се страхува от нищо толкова силно, колкото се страхува от инакомислието на собствения си народ. Мрачно напомняне за това какво представляват Путин и неговият режим. Нека се обединим в нашата борба за защита на свободата и безопасността на онези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията.“

Разследващият журналист Христо Грозев, чийто екип "Белингкет" разкри в детайли схемата около отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални през 2020 г., коментира смъртта му в социалната мрежа "Екс" (бившия Туитър).

"Днес Навални бе окончателно убит от Путин", написа той.

Именно Христо Грозев бе в основата на документалния филм "Навални", който спечели награда "Оскар".

На смъртта на опозиционния лидер реагираха и български политици. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профилите си във Фейсбук и Инстаграм:

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна."

Президентът на Латвия Едгар Ринкевич също бе категоричен, че убиецът на Навални е в Кремъл. 

"Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това са фактите и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите му", каза той.

Според външния министър на Чехия Ян Липавски смъртта на Навални показва, че Русия се е превърнала в жестока държава, която убива хората, които мечтаят за по-добро бъдеще.

Британският премиер Риши Сунак изрази също изрази съболезнования към семейството на Навални и го определи като "най-ревностния защитник на руската демокрация" и човек, демонстрирал невероятна смелост през целия си живот. 

"Тази смърт е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, подобно на режима на Лукашенко, в стремежа си да запази властта, се отървава от опонентите си по всякакъв начин", коментира и Светлана Тихановска, която бе кандидат президент на опозицията в Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

ПР

16.02 2024 в 17:44

Убиецът на Навални и вече на стотици хиляди украинци ,и руски войници,отвлеклият над 20 хиляди деца,превърналият в руини стотици градове и села,се казва ПУТИН.

345

3

Джендо Джедев

16.02 2024 в 17:04

Vitorio,

Няма да ги преследва. Съвест имат хората, а не човекоподните.

-295

2

Vitorio

16.02 2024 в 16:32

Бог да го прости, дано от отвъдното преследва гузните съвести на всички руски корупционери и конформисти, които са желоните на този безчовечен режим!

345

1

Джендо Джедев

16.02 2024 в 15:37

"Новината за смъртта на излежаващия многогодишна присъда в затворническа колония Алексей Навални шокира света"

Което означава само, че светът изобщо не познава фашистката кочина Рашка. Всеки, който знае какви хуманоиди я населяват и управляват, щеше да е шокиран ако Навални беше оцелял.
 
X

Да помогнем на украинските деца!