Стотици затворници избягаха от затвор в Хаити, банди търсят премиера

OFFNews 03 март 2024 в 16:53 2333 1

Хаити

Снимка Getty Images, архив

През последните години Хаити е обхваната от вълна от размирици и агресия на бандитски банди.

Стотици затворници са избягали от Националния затвор в столицата на Хаити Порт-о-Пренс след избухването на бунтове в събота, предава Си Ен Ен.

В публикация в платформата X (Туитър) един от полицейските профсъюзи на Хаити моли всички служители в столицата, които имат достъп до автомобили и оръжия, да помогнат на полицията да запази контрола над затвора, и предупреждава, че ако нападателите успеят, "с нас е свършено. Никой няма да бъде пощаден в столицата, защото сега ще има 3000 допълнителни ефективни бандити".

Множество източници от сферата на сигурността в Порт-о-Пренс са заявили пред CNN, че последната вълна от насилие, започнала в четвъртък и насочена срещу полицейски участъци, международното летище и Националния затвор, е безпрецедентна през последните години.

В петък лидерът на хаитянската банда Джими Черизие, известен още като Барбекю, заяви, че ще продължи опити да отстрани министър-председателя Ариел Анри.

"Искаме от Националната полиция на Хаити и военните да поемат отговорност и да арестуват Ариел Анри. Още веднъж повтаряме, че населението не е наш враг; въоръжените групировки не са ваш враг. Арестувайте Ариел Анри в името на освобождението на страната", заяви Черизие и добави: "С тези оръжия ще освободим страната и тези оръжия ще променят страната".

Черизие е бивш полицай, който оглавява съюз на банди. Срещу него са наложени санкции както от ООН, така и от Министерството на финансите на САЩ, припомня Си Ен Ен.

Общественото недоволство, което се надигаше срещу Анри заради неспособността му да овладее размириците, се разрази, след като миналия месец той не се оттегли от поста си, позовавайки се на ескалиращото насилие.

Съгласно предишно споразумение той се ангажира да проведе избори и да предаде властта до 7 февруари.

Лидерите от Карибския басейн заявиха в сряда, че министър-председателят на Хаити Ариел Анри се е съгласил да проведе общи избори не по-късно от 31 август 2025 г.

Неотдавнашните сражения, които избухнаха в четвъртък, се случиха по време на посещението на Анри в Кения, за да уточни с кенийския президент Уилям Руто подробностите за очакваното изпращане на многонационална мисия за подкрепа на сигурността в Хаити.

Пред CNN източник от хаитянските правоохранителни органи заяви, че от четвъртък насам банди са нападнали множество полицейски участъци в града, убили са поне четирима души и са опожарили някои от сградите.

Междувременно в четвъртък престрелка в близост до летището принуди авиокомпаниите да преустановят полетите.

През последните години Хаити е обхваната от вълна от размирици и агресия на бандитски банди.

Враждуващи банди контролират голяма част от Порт-о-Пренс, като прекъсват жизненоважни линии за снабдяване на останалата част от страната. Членовете на бандите също така тероризират населението на метрополията, принуждавайки над 300 000 души да напуснат домовете си сред вълни от безразборни убийства, отвличания, палежи и изнасилвания.

Около 1100 души бяха убити, ранени или отвлечени само през януари, който ООН нарече най-насилствения месец от две години насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

03.03 2024 в 18:01

Путин може ги нае тия за съюзници, барем у ООН, кат тоз там "Барбекю" им стане главен вожд и върховен вудууу- жрец.
Като ги гледам- пасват... (ジ) (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!