Стотици ракети летят към Ашкелон: Хамас предупреди, че ще срине града

Загиналите израелци са над 1000

OFFNews 10 октомври 2023 в 17:08 8404 0

Снимка Getty Images

Говорител на Хамас нареди на жителите на южния израелски град Ашкелон да напуснат града преди 17 часа местно време, предаде Си Ен Ен. 

Предупреждението е в отговор на "престъплението за изселване на нашите хора и принуждаването им да напуснат домовете си" в ивицата Газа, каза говорителят на радикалното движение, нападнало Израел в събота. 

Веднага след "изтичане на срока", Хамас бомбардира града със стотици ракети. 

Междувременно сирени, предупреждаващи за ракетна атака, прозвучаха в района на север от ивицата Газа, което накара жителите и посетителите да се втурнат към убежищата.

Хората знаят, че времето е от съществено значение - докато тези в Тел Авив и районите по-на север имат малко повече време, за да намерят подслон, хората близо до ивицата Газа имат само секунди, за да избягат на безопасно място.

Малко след като сирените прозвучаха, в Ашдод се чуха няколко силни удара, тъй като ракетите, изстреляни от Газа, са били прихванати от израелската отбранителна система.

Преди минути Израелските отбранителни сили съобщиха, че техни самолети са ударили повече от 100 цели в района на Ал-Фуркан в Газа.

В изявление на отбранителните сили се посочва, че Израел е ударил подземен тунел, използван за "контрабанда на оръжия и оборудване".

"Районът Ал-Фуркан служи като център за терористичната организация Хамас, от която са стартирани операции срещу Израел", допълват оттам. Отбранителните сили посочва, че "ще продължат да действат срещу инфраструктурата на Хамас, използвана за извършване на атаки срещу" Израел.

Израелското посолство в САЩ обяви, че жертвите при атаките на Хамас вече са над 1000.

Броят на загиналите вече е 1008, най-малко 3418 са ранени. Израелските отбранителни сили заявиха, че "не могат да потвърдят или отрекат" тези доклади от посолството.

Министерството на здравеопазването в Газа, управлявано от Хамас, съобщи, че жертвите от палестинска страна са 765, а ранените - 4000. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!