Според Кремъл влизането на Финландия в НАТО е враждебно, Медведев заговори за ядрена война

"Не се давете със собствената си слюнка в пароксизмите на русофобията", пише бившият руски президент

OFFNews 12 май 2022 в 15:58 4879 10

Снимка Getty Images

Русия заяви, че предложението на Финландия да се присъедини към НАТО е враждебна стъпка, която "определено" представлява заплаха за нейната сигурност. Зам.-шефът на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев предупреди, че такъв конфликт винаги има риск да се превърне в пълноценна ядрена война.

Днес руското външно министерство заяви, че Русия ще трябва да предприеме "ответни мерки, както от военно-технически, така и от друг характер, за да спре възникването на заплахи за националната си сигурност, и че Хелзинки трябва да осъзнае отговорността и последиците от подобна стъпка".

"Финландия се присъедини към недружелюбните стъпки, предприети от Европейския съюз спрямо нашата страна. Това не може да не предизвика нашето съжаление и е причина за съответните симетрични отговори от наша страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано днес президентът и премиерът на Финландия заявиха, че страната им трябва да подаде молба за присъединяване към военния съюз НАТО "незабавно".  Запитан дали това представлява заплаха за Русия, Песков отговори: "Определено. Разширяването на НАТО не прави нашия континент по-стабилен и сигурен". Той заяви, че отговорът на Русия ще зависи до каква степен военната инфраструктура ще се доближи до руските граници.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, заместник-председател на влиятелния Съвет за сигурност заговори за потенциално разполагане на ракети с ядрено оръжие на руската територия Калининград на Балтийско море. Той написа в Telegram, че „напомването на Украйна с оръжие увеличава вероятността от потенциален конфликт между НАТО и Русия, който от своя страна може да ескалира в ядрена война, която би била катастрофален сценарий за всички.“

"Безкрайните приказки на чуждестранни анализатори за войната на НАТО с Русия не стихват. Нещо повече, цинизмът на западните „говорещи глави“ става все по-откровен. Те с всички сили се опитват да вкарат в дневния ред тезата, че Русия плаши света с ядрен конфликт. Дори Тръмп наскоро излезе с това. Вярно, разбира се, само за да разгневи Байдън. И разбира се, европейците скърцат с тънките си гласчета. В контекста на прокси войната, която западните държави отприщят с Русия, искам още веднъж много ясно да формулирам неща, които вече са толкова очевидни за всички разумни хора.

1. Напомпването на Украйна от страните от НАТО с оръжие, обучението на нейните войски да използват западна техника, изпращането на наемници и провеждането на учения от страните от Алианса в близост до нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия вместо тяхната „война чрез пълномощник“.

2. Такъв конфликт винаги има риск да се превърне в пълноценна ядрена война.

3. Това ще бъде катастрофален сценарий за всички.

Това е всичко. Затова не лъжете себе си и другите. Просто трябва да помислите за възможните последици от вашите действия. И не се давете със собствената си слюнка в пароксизмите на русофобията", пише Дмитрий Медведев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

10

Октим

12.05 2022 в 17:43

“...западните „говорещи глави“...с всички сили се опитват да вкарат в дневния ред тезата, че Русия плаши света с ядрен конфликт. “
Че това не е ли така, бе смешна карикатуро? И въобще не е теза! Прочети малоумнико още веднъж предпоследното си изречение, което гласи: “Просто трябва да помислите за възможните последици от вашите действия.“ А това си е чиста заплаха!!!

-8580

9

ПТН ПНХ

2073

8

Johnny B Goode

12.05 2022 в 17:17

Този има такава гръмка фамилия, а само джавка като пудел.
Особено след като го махнаха като премиер и го пратиха в седма глуха.

615

7

швейк

12.05 2022 в 17:05

Този текезасар не се ли усеща колко жалък изглежда, та тръгнал да заплашва? Ядрена война, дрън дрън ... Беше тази в началото, но в момента НАТО си разположи армия и техника и москалите могат само да вият пред оградата. Дано по-скоро престане да съществува това мочурище наречено русия

10298

6

AntiZ

12.05 2022 в 16:57

песков,медвед,путКин,жири (пойде нах*й), мутрофанова, дето има уй, чуй им фамилиите!И онзи маймунопитек лавров! Като лавров венец на лайнянята им кочина РФ. Само травестита кУрнела може да им се мери по звучност и смисъл.

8959

5

Станчо Панса

12.05 2022 в 16:27

Куче, което лае, не хапе.

75

4

230 млрд баксов

12.05 2022 в 16:18

Ватенките да се готвят за рая!
Мир, труд, рай!

1767

2

fiki

12.05 2022 в 16:07

тъпото за нас е че орките вече няма какво да губят

2550

1

alfakentavur

12.05 2022 в 16:04

Не съм казал, но пак повтарям - "специалната операция" не само постига, но и преизпълнява целите си :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки