След 27 г. хванаха убиеца на Тупак Шакур

Мая Младенова 30 септември 2023 в 16:22 35186 2

Дуейн Дейвис

Снимка Getty Images

Полицията показва снимка на задържания Дуейн Дейвис

Бивш лидер на улична банда е арестуван в петък в САЩ по обвинение в убийство на рапъра Тупак Шакур, който загина при стрелба в Лас Вегас през септември 1996 г.

Задържаният Дуейн "Keffe D" Дейвис според полицията отдавна е бил заподозрян.

През последните години той е правил серия от публични изявления, в които сочи вината си.

Обвинителният акт е бил представен по време на кратко изслушване в петък пред съдия, който е наредил 60-годишният Дейвис да остане под стража без право на гаранция до първоначалното му явяване в съда, насрочено за следващата сряда.

Тупак Шакур (1971-1996) Снимка: Getty Images

Дейвис е обвинен в убийство със смъртоносно оръжие за предполагаемата му роля в ръководена от него група мъже, които убиват Шакур при стрелба от кола.

Според властите Дейвис е организирал стрелбата за отмъщение за побоя над племенника му Орландо Андерсън в MGM Grand Garden Arena, извършен от Шакур и хора от неговото обкръжение в нощта на 7 септември 1996 г., малко преди стрелбата срещу рапъра.

Извършителят дълго остава неразкрит.

Дейвис "организира плана за извършване на това престъпление", заявиха на пресконференция от полицията.

Полицията показа кадри от охранителните камери на хотела, на които се вижда как няколко мъже ритат и удрят лице, идентифицирано като Андерсън, в близост до асансьорите, преди охраната да прекрати разправията. Единият от нападателите на Андерсън е идентифициран като Марион "Сюдж" Найт, съосновател и тогавашен изпълнителен директор на намиращата се в Лос Анджелис компания Death Row Records, която издава записите на Шакур.

Този инцидент води до стрелбата срещу Тупак.

След като се сдобива с пистолет от неназован човек, Дейвис, заедно с Андерсън и още двама мъже - Терънс Браун и Диандре Смит, се качва в бял кадилак и потеглят, като настигат черното BMW, с което Найт е потеглил от хотела, а Шакур е бил негов пътник.

Когато Дейвис и останалите настигнали автомобила на Шакур и Найт, от кадилака били произведени изстрели към BMW-то. Шакур, улучен четири пъти, умира в болница шест дни по-късно на 25-годишна възраст.

Найт, който е поразен в главата от част от куршум, но получава само леки наранявания, е изпратен в затвора през следващия месец за нарушаване на условията на пробацията му по предишно дело за нападение.

Властите не съобщават кой е произвел смъртоносния изстрел срещу Тупак.

Делото е "подновено" през 2018 г. от "признанията на самия Дейвис за участието му в разследването на това убийство, които той е предоставил на множество различни медии".

Дейвис, самоопределящ се като лидер на банда, е признал в интервюта и в мемоарната си книга от 2019 г. "Compton Street Legend", че е бил в кадилака, от който са произведени изстрелите по автомобила на Шакур.

Това предизвика нов натиск от страна на полицията за разрешаване на случая, което накара разследващите да издействат заповед за обиск в дома на Дейвис през юли. Откритите там допълнителни доказателства проправиха пътя към обвинителния акт.

Шакур, влиятелен изпълнител, считан за един от най-великите изпълнители на рап музиката, е и един от най-успешните в търговско отношение, като е продал над 75 милиона албума в световен мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Te Ruki

01.10 2023 в 21:19

Все още има хора, които вярват, че още е жив (както и Елвис, много важно, че е умрял преди половин век). Конспирациите са много-по интересни за стадото.

12078

1

edin slep

30.09 2023 в 20:04

Гангстерски войни на тъмно зелените, сър.
 
X

Да помогнем на украинските деца!