Скопие омекна пред Гърция в спора за името си

Вероника Шербанова 08 ноември 2012 в 11:38 1865 1

Димитрис Аврамопулос и Никола Попоски, Снимка: МВнР на Македония
Димитрис Аврамопулос и Никола Попоски, Снимка: МВнР на Македония

Скопие прие предложението на Гърция за разрешаване на спора за името на Македония, съобщиха световните агенции.

Македонският външен министър Никола Попоски изпратил писмо на гръцкия си колега Димитрис Аврамопулос, в което изразил готовността на страната разговорите около спора с името на страната да се задвижат. Това се случва месец след като Гърция направи предложението за разрешение на проблема с подписване на меморандум между двете страни.

„Преодоляването на различията ни по отношение на името ще бъде от полза както за държавите ни, така и за страните от региона. Затова приветствам намерението, изразено в писмото ви, да се задвижат преговорите за името на Македония ", пише Попоски.

Медиатор в спора между Македония и Гърция е американският дипломат и специален посредник на ООН Матю Нимиц.

След като Македония обяви независимост от Югославия през 1991 г., от Атина заявиха, че използването на името Македония може да доведе до териториални претенции към северната гръцка област със същото име.

Заради ветото на Гърция в ООН съседите ни все още се казват БЮРМ (Бивша югославска република Македония) или F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Според различни доклади компромисното решение е Македония да съдържа "географска квалификация". Двата най-обсъждани варианта са "Северна Македония" и "Горна Македония".

Преди месец Гърция предложи меморандум на Скопие. От Атина поискаха споразумение за името, което недвусмислено да различава Македония от гръцката област със същото име, както и уверение, че няма да се предявяват териториални претенции към територията на другата държава.

Спорът между двете страни блокира интегранцията на Македония в европейския съюз и НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови